Σε ενίσχυση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας καθώς και σε μείωση εξόδων προσβλέπει η Μικέλ Καφέ, εταιρεία της επιχειρηματικής οικογένειας Κυριακάκη, που εγκαινίασε τη δραστηριότητά της στη Λάρισα πριν από μία εικοσαετία με σήμα το σκίτσο του «παππού Μιχάλη» (πατέρα του ιδρυτή της) και πλέον διαθέτει ισχυρή παρουσία στην ελληνική επικράτεια, ενώ έχει επεκταθεί και στις πέντε ηπείρους.

Διαθέτει δίκτυο με πάνω από 230 καταστήματα σε 8 χώρες. Σχεδόν 200 καταστήματα λειτουργούν σε πάνω από 50 πόλεις στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής λειτουργούν περισσότερα από 70 mikel.

Η αλυσίδα αναπτύσσεται στην Κύπρο, όπου διαθέτει πάνω από 10 σημεία, ενώ έχει τοποθετηθεί επίσης σε Μ. Βρετανία (Λονδίνο), ΗΠΑ (Μασαχουσέτη), Αυστραλία (Σίδνεϊ), ΗΑΕ (Ντουμπάι), Σαουδική Αραβία (Τζέντα) και σε μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας. Σχεδιάζει δε επέκταση και σε άλλες χώρες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως επόμενους προορισμούς του σήματος τις Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Αίγυπτο.

Με βάση τους πρόσφατους ισολογισμούς της εταιρείας (Μικέλ Καφέ Α.Ε.) που αναπτύσσει την αλυσίδα mikel με το μοντέλο της δικαιόχρησης, αυτή εμφανίζει αναπτυσσόμενα μεγέθη.

Κατά τις εκτιμήσεις το 2019 ο κύκλος εργασιών μόνο από τις υπηρεσίες χορήγησης αδειών για τα δικαιώματα χρήσης εμπορικών σημάτων και συμβάσεων δικαιόχρησης και την εμπορική δραστηριότητα που προσαρτήθηκε στην εταιρεία το 2018, θα κυμανθεί κοντά στα 15 εκατ. ευρώ στην τελευταία οικονομική χρήση, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ το 2018.

Εξάλλου αναμένεται θετική επίδραση από εμπορικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί καθώς και από τη συγχώνευση της συγγενούς εταιρείας.

Ενδεικτικά, το 2018 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 13,006 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 1.622.849 ευρώ, κυρίως λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση, σύμφωνα με τον Ν.2166/1993, της συγγενούς εμπορικής εταιρείας Ελευθέριος Κυριακάκης & ΣΙΑ Ε.Ε. με ημερομηνία 1.1.2018.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 218.760 ευρώ, έναντι κερδών 10.270 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 257.999 ευρώ, έναντι κερδών 167.633 ευρώ στη χρήση 2017.

Το αποτέλεσμα προ φόρων και χρηματοοικονομικών εξόδων (ΕΒΙΤDA) διαμορφώνεται σε κέρδη 1.219.683 ευρώ, έναντι κερδών 341.900 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το κόστος πωλήσεων κατά την εξεταζόμενη περίοδο ανέρχεται σε 9.353.963 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 1016,60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (837.718 ευρώ) κυρίως λόγω της απορροφούμενης εταιρείας, η οποία είναι ουσιαστικά εμπορική εταιρεία.

Για τους ίδιους λόγους το μικτό περιθώριο κέρδους ανέρχεται σε 3.652.535 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 365,21% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (785.131 ευρώ).

Νέες υπηρεσίες

Σημειώνεται ότι η Μικέλ Καφέ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης του σήματος και στις συμβάσεις δικαιόχρησης μετά τη συγχώνευση με απορρόφηση (1.1.2018) της συγγενούς εταιρείας Ελευθέριος Κυριακάκης & ΣΙΑ Ε.Ε θα μπορεί να εκτελεί και μια σειρά άλλες εργασίες, όπως α) ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση καταστημάτων, παροχή υπηρεσιών εστίασης κ.ά., β) ίδρυση, λειτουργία εκμετάλλευση εργαστηρίων για την παραγωγή και εμπορία χονδρικώς ή λιανικώς ειδών διατροφής, γ) εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία ειδών διατροφής, ποτών και ειδών ζαχαροπλαστικής, καθώς και δ) χαρτικών, πλαστικών ειδών, απορρυπαντικών, ειδών συσκευασίας κ.ά., ε) δραστηριοποίηση στον εξοπλισμό κουζίνας, ψυγείων και ειδών καταστημάτων και στ) στα είδη ζαχαροπλαστικής, παξιμαδιών, μπισκότων, αλλά και στην ζ) παροχή υπηρεσιών logistics.

Σοφία Εμμανουήλ (Η Ναυτεμπορική)