Τα προγράμματα μάθησης στο χώρο εργασίας (work-basedlearning, WBL) αποτελούν στις μέρες μας μία πολιτική, την οποία ακολουθούν τα κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, προκειμένου να συνδέσουν την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Ηδιασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων της WBLμε χρήση συγκεκριμένων ποιοτικών δεικτών αποτελεί θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «LOWE: Αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων της WBLβάσει του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (EQAVET)» αφορά στη δημιουργία ενός μοντέλου αξιολόγησης και μιαςπρακτικής εργαλειοθήκης διασφάλισης ποιότητας των μαθησιακών αποτελεσμάτων της WBLπου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς που παρέχουν WBL και θα τους επιτρέπει την αξιολόγηση και την αναθεώρηση των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.
Στις 28-29 Μαρτίου 2019, ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»ως ένας εκ των εταίρων του προγράμματος, συμμετείχε στην τέταρτη διακρατική συνάντηση του έργου που πραγματοποιήθηκε στην Ούννα (Γερμανία). Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά έξι φορείς από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Φιλανδία, Σουηδία).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησηςπαρουσιάστηκαν από τους εταίρους τα πρόδρομα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής των εργαλείων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου στις συμμετέχουσες χώρες. Τα εργαλεία έχουν ως στόχο να αξιολογήσουν την ποιότητα των μαθησιακών αποτελεσμάτων στη WBL και συνοδεύονται από κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να βοηθήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να βελτιώσουν την ποιότητα τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Παλαιολόγου 19, Λάρισα),τηλ.: 2410554026, email: euprojects@dimitra.gr