Αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: 

Κύριε Υπουργέ, 

το τελευταίο χρονικό διάστημα είμαστε αποδέκτες ερωτημάτων των επιχειρήσεων –μελών μας αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής του άρθρου 293 του Νόμου 4738/2020 (ΦΕΚ 207 Α/2020) για της διευθέτησης των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια ( και δάνεια φυσικών προσώπων), τα οποία είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (και των σχημάτων αυτής ΕΤΕΑΝ ΑΕ και ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) σε χρονικό διάστημα έως και 120 δόσεις.

Ως είναι εύλογο καθίσταται αναγκαία η έκδοση των σχετικών εφαρμοστικών  του ως άνω νόμου πράξεων, ενόψει και της πρόσφατης βεβαίωσης των οφειλών εκ του εγγυημένου κεφαλαίου των δανείων τούτων, για το οποίο, παρεμπιπτόντως δεν υπήρχε μέχρι πρότινος οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τρόπο εξόφλησής του. Η κατάσταση τούτη επιδεινώνεται έτι περαιτέρω καθότι, όχι μόνο πάρα πολλές – μικρομεσαίες κυρίως – επιχειρήσεις αιφνιδιάστηκαν, εν μέσω μάλιστα ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών και  κοινωνικών συνθηκών, αλλά επιπροσθέτως, ήρθαν αντιμέτωπες με την υποχρέωση να καταβάλλουν το συνολικό ποσό του εγγυημένου κεφαλαίου σε μία (1) μόλις δόση, άλλως προβλέφθηκαν  δυσθεώρητοι τόκοι και προσαυξήσεις για κάθε μήνα καθυστέρησης, που διογκώνουν την εκάστοτε οφειλή.

Επειδή θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, κλονίζοντας ακόμα και τη βιωσιμότητά τους, η προβλεπόμενη στο ν. 4738/2020 ρύθμιση των 120 δόσεων και η επακόλουθη δυνατότητα υπαγωγής των επιχειρήσεων στην ως άνω ρύθμιση των εν λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών από εγγυημένα δάνεια του Ελληνικού Δημοσίου θα αποτελέσει μέρος της λύσης των ακανθωδών προβλημάτων που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ