Στα έθιμα του  Δωδεκαημέρου  συμπεριλαμβάνεται αυτό που αναβιώνει ανήμερα του Αϊ Γιαννιού στα Καλύβια Ελασσόνας. Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυβίων, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σε άλλες περιοχές το ονομάζουν Ρουγκατσάρια, η Λουγκουτσάρια, μπαμπαλιούρια και άλλες ονομασίες. Στα Καλύβια το λένε το έθιμο του Αι Γιαννιού και με τις μεταμφιέσεις αναπαριστούν πνεύματα και δυνάμεις της φύσης με σκοπό να διώξουν τα κακά πνεύματα και να βοηθήσουν για καλοτυχία και καλή σοδειά των παραγόμενων προϊόντων.
Τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυβίων μετά την θεία λειτουργία στην εκκλησία του χωριού,  μεταμφιεσμένοι σε παππά, αγροφύλακα, νύφη, τσολιάδες με γκλίτσες, νοσοκόμα,  αράπηδες, αρκούδα, Άγιοι Βασίληδες και φορώντας κουδούνια, γυρνούν σε όλα τα σπίτια του χωριού, κάνουν θόρυβο, πειράζουν τους ανθρώπους και μαζεύουν φιλοδωρήματα.
Στο δρόμο, οι αράπηδες χορεύουν και πηδούν, κουνώντας τα κουδούνια τους σαν δαιμονισμένοι και τρομάζοντας τους περαστικούς. Οι θαρραλέοι προσπαθούν να πειράξουν τη νύφη, να την τσιμπήσουν, να τη φιλήσουν ακόμα και να την αρπάξουν και τότε ξεσπάει μεγάλος καυγάς.
Το εντυπωσιακό στο δρώμενο των Καλυβίων Ελασσόνας είναι η συμμετοχή των μικρών που δείχνουν αγάπη και μεράκι για τη διάδοση των παραδόσεων που γνώρισαν από τους γονείς τους,

ert.gr