Στιγμές γεμάτες συγκίνηση και άσβεστες μνήμες από την ηρωική θυσία 150 πατριωτών, εκείνες τις μαύρες ημέρες του 1943 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα του Δομένικου, αναβίωσαν στους τόπους του μαρτυρίου…

Ο Θανάσης Παιδής έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις «Καυκάκεια 2022» - οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Δομένικο, όπως και στη θέση «Καυκάκι» - εκεί όπου κορυφώθηκε πριν από 79 χρόνια η θηριωδία των ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων κατοχής.

Η παρουσία του και φέτος στο προσκλητήριο μνήμης και τιμής αποτελεί ιερό καθήκον, καθώς σ’ αυτά τα χώματα εκτελέστηκε την ημέρα του Ολοκαυτώματος ο πρόγονός του στιγματίζοντας ανεξίτηλα την πορεία της οικογένειας.

Γι’ αυτό και ο Θανάσης Παιδής είναι εκ των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου, θέτοντας ως απαράγραπτη υποχρέωση την αναγνώριση της θυσίας, την δικαίωση των θυμάτων και την απόδοση των αποζημιώσεων.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής:

«Ένα ακόμη έτος, το 79ο, συμπληρώνεται από την ημέρα που 140 πατριώτες – κάτοικοι του Δομένικου, του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου και του Αμουρίου – πλήρωσαν με τη ζωή τους την εγκληματική μανία των ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων κατοχής.

Αυτή η θυσία αποτελεί τη ζώσα μνήμη του τόπου μας και η παρουσία στις εκδηλώσεις είναι η ελάχιστη ένδειξη τιμής στους νεκρούς.

Συνάμα και σε προσωπικό – οικογενειακό επίπεδο αυτή η παρουσία είναι ένα τάμα στη θύμηση του προγόνου μου, ο οποίος έπεσε μαζί με τους συμπατριώτες του στα ιερά χώματα που ποτίστηκαν από το αίμα τους. 

Η κόρη μου φέρει με τιμή και αγάπη το όνομά του, ενώ κρατάμε στην ψυχή και την καρδιά μας άσβεστη την παρουσία του.

Όμως οι επέτειοι δεν είναι διεκπαιρεωτικές πράξεις ενός θολού παρελθόντος, αλλά εκκίνηση και έμπνευση αγώνων που πρέπει να κάνουμε από το μετερίζι της δικής μας εποχής.

Σε ότι αφορά το Ολοκαύτωμα του Δομένικου αυτός ο αγώνας βρίσκει πραγμάτωση στη συνέχιση των διαδικασιών μέχρι την οριστική δικαίωση των θυμάτων και την αναγνώριση της θηριωδίας.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι απόλυτα σαφές… Δεν ξεχνάμε τους εκτελεσθέντες – Αγωνιζόμαστε ώστε έμπρακτα να αναγνωριστεί, σε ηθικό και υλικό επίπεδο, το Ολοκαύτωμα του Δομένικου» υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.