Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα που χρονίζουν αναδείχτηκαν σε πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβρανά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ελασσόνας.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ της περιοχής Ελασσόνας του ΚΚΕ αναφέρουν:

«Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας έχει αφεθεί "στη μοίρα του" εδώ και χρόνια λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά στον τομέα της Υγείας.

Αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που δυσκολεύουν το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι δεν αρκούν για να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες ιατρικής φροντίδας και πρόληψης των ασθενών το Δήμου Ελασσόνας, δηλαδή μίας μεγάλης σε έκταση και πληθυσμό περιοχής.

Ανάμεσα στα προβλήματα που επισημάνθηκαν από τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανάγκη αλλαγής παλιού εξοπλισμού, όπως το ψυγείο του μικροβιολογικού εργαστηρίου για τα αντιδραστήρια, ο κλίβανος που είναι παμπάλαιος και οι αναρροφήσεις.

Επιπλέον, ενώ έχει γίνει προμήθεια εδώ και δύο μήνες ψηφιακού εμφανιστηρίου στο ακτινολογικό τμήμα, αυτό παραμένει εκτός λειτουργίας, γιατί ακόμη δεν τους έχουν προμηθεύσει με φιλμ.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τα αναλώσιμα υλικά, όπως γάντια, γάζες, χαρτί, καθώς οι προμήθειες που πραγματοποιούνται κατά περιόδους είναι λειψές.

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει επίσης με τη φύλαξη του Κέντρου Υγείας, όπου λόγω συνταξιοδότησης δεν υπάρχει πλέον φύλακας. Χρέη φύλακα εκτελούν μόνο μέχρι το μεσημέρι εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων. Από το μεσημέρι και μετά το Κέντρο Υγείας είναι αφύλακτο, με αποτέλεσμα να είναι έκθετοι σε κινδύνους το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς.

Ακόμη, δεν επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας περιοδεύοντες γιατροί βασικών ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγος, χειρούργος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος που δεν υπάρχει από το 2013. Μοναδικός περιοδεύων γιατρός είναι ο νευρολόγος, που επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας κάθε Τετάρτη.

Όλα αυτά, βεβαίως, έχουν αντανάκλαση στους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να κατευθύνονται στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της Λάρισας, ή -όποιος έχει τη δυνατότητα- στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας, που ακολουθείται από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση με τις περικοπές, την υποχρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τομέων της.

Το ΚΚΕ καλεί όχι μόνο να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας και οι ασθενείς από όλη αυτή την πραγματικότητα, με την οποία είναι αντιμέτωποι, αλλά να διεκδικήσουν:

- Ενιαίο, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με άμεση γενναία αύξηση της χρηματοδότησης.

-  Να καταργηθεί κάθε πληρωμή στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

- Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και, γενικότερα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και σταθερής εργασίας και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

- Να εξοπλιστεί το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό».