Το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους έσωσε την Ελασσόνα από έναν μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο αυτό ήταν που βοήθησε στο να διαχυθεί η σεισμική ενέργεια σε δύο κύματα και όχι μόνο με μια δόνηση μεγαλύτερης ισχύς.

Αν η διάρρηξη του ρήγματος δεν είχε γίνει σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο σεισμός που θα εκδηλωνόταν θα ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ και θα προκαλούσε σοβαρότερες καταστροφές.

«Το σεισμικό ζεύγος είναι ένα σπάνιο φαινόμενο αλλά γνωστό στη σεισμολογία. Στην περίπτωσή του έχουμε εφαρμογή της Θεωρίας των Φραγμών» λέει ο κ. Παπαδόπουλος στο ΝΕΑ.

«Μόλις ξεκινά η διάρρηξη του ρήγματος και εκδηλώνεται ο πρώτος σεισμός, η διάρρηξη σταματά επειδή συναντά μπροστά της ένα «φράγμα», έναν σκληρό όγκο, δηλαδή, πετρωμάτων στο εσωτερικό της Γης το οποίο δεν μπορεί να σπάσει μονομιάς.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα το φράγμα σπάει και έχουμε τον δεύτερο σεισμό σε άλλο σημείο του ρήγματος» εξηγεί ο σεισμολόγος.

Κατά τον ίδιο «σύμφωνα με τους υπολογισμούς αν η διάρρηξη του ρήγματος στη Λάρισα γινόταν με τη μια, τότε ο σεισμός θα είχε μέγεθος 6,5 Ρίχτερ και οι αρνητικές του συνέπειες θα ήταν πολύ περισσότερες.

Μπορούμε να πούμε ότι η φύση έβαλε το χέρι της και απετράπησαν τα χειρότερα».

newsbomb.gr