Πρόγραμμα κωνωποκτονίας  υλοποιεί και φέτος ο Δήμος Ελασσόνας σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών και να υπάρξει προστασία της δημόσιας υγείας. Προγραμματισμένοι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν σε 11 κοινότητες του δήμου, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής.

Οι δράσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες στην πόλη της Ελασσόνας και θα συνεχιστούν σε Γαλανόβρυση, Στεφανόβουνο, Τσαριτσάνη, Μαγούλα, Παλαιόκαστρο, Μεσοχώρι, Αμούρι, Βλαχογιάννι, Συκέα και Κεφαλόβρυσο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις κοινότητες, ώστε να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Εκτός όμως από την προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Ελασσόνας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών απαραίτητη είναι η συμμετοχή των δημοτών με την εφαρμογή απλών προληπτικών μέτρων, όπως η αποφυγή λιμναζόντων νερών, ακόμη και πολύ μικρής έκτασης, που μπορεί να δημιουργήσουν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών. Πλημμυρισμένα υπόγεια, χώροι απόθεσης λυμάτων, κενά δοχεία, μη χρησιμοποιούμενες πισίνες και δεξαμενές, πιατάκια γλαστρών κ.λ.π. μπορεί να αποτελέσουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.