Σε δήλωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας αναφέρει:

"Η Ελασσόνα γιορτάζει φέτος τα 108 χρόνια απελευθέρωσης της από τους Τούρκους και μάλιστα σε μια εύθραυστη χρονική συγκυρία με την συνεχώς αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-13, είναι οι ενδοξότεροι πόλεμοι της Ελλάδας μετά την εξέγερση του 1821 και την εγκαθίδρυση ελεύθερου ελληνικού κράτους. Η κήρυξη του πολέμου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την πλευρά της Ελλάδας, έγινε στις 5 Οκτωβρίου 1912.

Το Μεγάλο Ελευθεροχώρι υπήρξε το πρώτο χωριό που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912, γι' αυτό γιορτάζει την απελευθέρωσή του στις 5 Οκτωβρίου

Η πρώτη νικηφόρα μάχη, που κατέληξε σύντομα στην απελευθέρωση της πρώτης πόλης, είναι η μάχη της Ελασσόνας.

Η μεγάλη νίκη γράφτηκε στις 6 Οκτωβρίου, μετά από σχεδόν πεντάωρη σκληρή μάχη. Η Στρατιά της Θεσσαλίας, αφού διέβη την 5η Οκτωβρίου την ελληνοτουρκική μεθόριο, απώθησε αρχικά τα τουρκικά φυλάκια των συνόρων συναντώντας ασθενή αντίσταση και στη συνέχεια, την 6η Οκτωβρίου, τα εγκατεστημένα στην Ελασσόνα και Δεσκάτη τμήματα του εχθρού.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ιστορία μας, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το μέλλον.

Είναι καθήκον μας, τιμώντας όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Φέτος μπορεί λόγω της πανδημίας οι εκδηλώσεις να είναι περιορισμένες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν άλλου είδους πρωτοβουλίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου τα νέα παιδιά να διδάσκονται την ιστορία του τόπου μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε ως παράταξη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέσω της ΠΕΔ Θεσσαλίας προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση όλων των Αυτοδιοικητικών σε επίπεδο νομού για να μπορέσουν τα παιδιά μας να διδαχθούν την ιστορία του τόπου που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν."