Τη δρομολόγηση της κατασκευής μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό ανακοίνωσε την Τρίτη 18 Μαΐου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ελασσόνας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, αποδεχόμενος την πρόταση της Ένωσης Ποντίων Δήμου Ελασσόνας, όπως διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο της Ένωσης κ. Ιω. Καριπίδη.

Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης για τη Ποντιακή Γενοκτονία, ο κ. Γάτσας σημειώνει:

«Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου».

Κάθε χρόνο ο Δήμος Ελασσόνας τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων με εκδηλώσεις που φέτος λόγω των περιορισμών έχουν ανασταλεί.

Ωστόσο, ως εκπρόσωπος του Δήμου θα συμμετάσχω στο καθιερωμένο τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα. 

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί καθήκον της πολιτείας και των φορέων της, προκειμένου να εκλείψουν οι πολιτικές και οι στρατιωτικές αποφάσεις που οδηγούν σε αποτρόπαιες ενέργειες, όπως ο σφαγιασμός και ο ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου αλλά και κάθε Γενοκτονίας.

Ο Ελληνικός λαός, αδιάσπαστος και ομόθυμος, στέκεται ενάντια σε κάθε γενοκτονία και αγωνίζεται σταθερά για την αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. 

Ο Δήμος της Ελασσόνας είναι ένας Δήμος με πολλές προσφυγικές κοινότητες, στις οποίες εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία και πρόσφεραν πολλά στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Σε ένδειξη τιμής στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό θα εισηγηθώ στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο την κατασκευή μνημείου σε κεντρικό σημείο της πόλης, το οποίο θα προκηρυχθεί με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό».