Τη διοργάνωση διήμερου συνεδρίου για τα μαρτυρικά χωριά αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των μαρτυρικών κοινοτήτων Δομενίκου, Σαρανταπόρου και Τσαριτσάνης, σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Μαΐου 2022 στην Ελασσόνα και το Δομένικο και θα συμμετέχουν σ' αυτό εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι μαρτυρικών χωριών, ερευνητές και πολίτες.

Στόχος της διοργάνωσης είναι θα αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα, ντοκουμέντα και έρευνες για τη θηριωδία που γνώρισαν από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές τα μαρτυρικά χωριά στο Δήμο Ελασσόνας (Δομένικο, Τσαριτσάνη, Σαραντάπορο) και άλλοι μαρτυρικοί τόποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Γάτσας στην εισήγησή του προς τους εκπροσώπους των μαρτυρικών κοινοτήτων τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελασσόνας έχει την ηθική υποχρέωση να διατηρήσει την ιστορική μνήμη με έμφαση στα δραματικά γεγονότα των σφαγών και καταστροφών στους μαρτυρικούς τόπους. Άλλωστε ο φόρος σε ανθρώπινες ζωές που έχουν πληρώσει τα μαρτυρικά χωριά του Δήμου Ελασσόνας είναι εξαιρετικά μεγάλος, που προκαλεί μέχρι σήμερα καθολικό αποτροπιασμό για τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συγκίνηση για τις οικογένειες που έμειναν πίσω και υποστήριξη στο αίτημα για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Γερμανικό και Ιταλικό κράτος».

Πιο συγκεκριμένα, το Ολοκαύτωμα του Δομένικου αναφέρεται στην ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το χωριό Δομένικο Ελασσόνας στις 16-17 Φεβρουαρίου του 1943, από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής, που, αφού το πυρπόλησαν, στη συνέχεια προέβησαν με ωμή βία στην εκτέλεση 150 αθώων κατοίκων. Η ιστορική και μαρτυρική κωμόπολη της Τσαριτσάνης και οι κάτοικοι της πλήρωσαν φόρο αίματος με συνολικά 52 πατριώτες, που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στις 12 Μαρτίου 1943 (από τους Ιταλούς) και στις 20 Αυγούστου 1944 (από τους Γερμανούς). Στον χάρτη των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών προστέθηκε πρόσφατα και το Σαραντάπορο Ελασσόνας, στο οποίο εκτελέστηκαν στις 19-1-1944 κάτοικοι του χωριού, και αναγνωρίστηκε ως Μαρτυρικό Χωριό της περιόδου 1941-1945 με το υπ’ αρ. 32/11-03-2020 Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Μαρτίου 2020 με αρ. Φύλλου 59.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κ. Πασχόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δ.Ε. Σαρανταπόρου κ. Ιπ. Τζιουμακλής, οι πρόεδροι των μαρτυρικών κοινοτήτων Δομενίκου κ. Στ. Ψωμιάδης και Τσαριτσάνης κ. Αχ. Μητσιμπόνας, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου κ. Αικ. Ρόκκου, ο υπεύθυνος γραμματειακής υποστήριξης κ. Χ. Κοντός και ως εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων οι κ.κ. Αθ. Βαθράκης, Γ. Βαρσαμής, Αθ. Γκουντρουμπή, Αθ. Γκουντρουμπής, Αθ. Μανουλιάς, Ιω. Ντάλλας και Ελ. Τσιάρα.