Το πράσινο φως για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ενιαίου Σύνδεσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λάρισας για την υλοποίηση του έργου «Επέκταση Κυψέλης 4 ΧΥΤΑ Π.Ε. Λάρισας» άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Το έργο αφορά την επέκταση της λειτουργούσας  Κυψέλης 4 του ΧΥΤΑ ΠΕ Λάρισας, ώστε να είναι δυνατή η υποδοχή και διάθεση επιπλέον 216.570,70m3 αποβλήτων. 

«Δημοπρατείται το επόμενο διάστημα ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για το νομό Λάρισας που δίνει λύση στο πρόβλημα του κορεσμού των απορριμμάτων ενώ παράλληλα αποφεύγουμε την επιβολή περιβαλλοντικών προστίμων από την  Ευρωπαϊκή Ένωση» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σε συνεργασία με το ΦΟΣΔΑ και τον πρόεδρο Αντώνη Γκουντάρα παράλληλα με το συγκεκριμένο έργο τρέχουμε τη μελέτη που θα οδηγήσει στην κατασκευή μιας νέας μονάδας για την μετατροπή του ΧΥΤΑ Λάρισας σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με πλήρη ανακύκλωση. Η Θεσσαλία είναι από τις περιφέρειες με το πιο πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη χώρα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης

Τί περιλαμβάνει το έργο

Η επέκταση της εν λόγω Κυψέλης θα λάβει χώρα προς βορρά, καθώς προς την πλευρά αυτή υπάρχει διαθέσιμη έκταση. Ο πρόσθετος όγκος που θα διαμορφωθεί θα οδηγήσει στην επέκταση του πρανούς της Κυψέλης προς βόρεια, με τρόπο ώστε ο νέος πόδας του να διαγράφει ευθεία γραμμή χωρίς να αφήνει κάποια ανεκμετάλλευτη επιφάνεια στην έκταση του ΧΥΤΑ και να μην εμποδίζει τη μελλοντική ανάπτυξη της εγκατάστασης.

Δεδομένου ότι το ανάγλυφο του εδάφους είναι κοίλο, θα απαιτηθεί η αντίστοιχη καμπύλωση της χάραξης του νέου πρανούς προς το εσωτερικό της Κυψέλης, έτσι ώστε ο πόδας του να διαγράψει ευθεία γραμμή, κάθετη με τον άξονα της εγκατάστασης. Η κλίση των πρανών θα διαμορφωθεί σε 1:3 και θα κατασκευαστούν βαθμίδες ανά υψομετρικές διαφορές 10,00m. Για την αγκύρωση της μεμβράνης στεγάνωσης θα κατασκευαστεί κατά μήκος του πόδα χαμηλό ανάχωμα αγκύρωσης στο ανάντη πρανές επί του οποίου θα εφαρμοστεί η μεμβράνη και θα αγκυρωθεί σε τάφρο αγκύρωσης μέσα στο σώμα του αναχώματος. Η παλαιά μεμβράνη θα αποκαλυφθεί σε κατάλληλο μήκος και θα συγκολλήσει με τη νέα.

Το δίκτυο αποστράγγισης της επέκτασης θα είναι ανεξάρτητο και θα συνδεθεί με ξεχωριστό αγωγό στο υφιστάμενο ή σε μελλοντικό φρεάτιο κατάντη της Κυψέλης.

Με τον ανωτέρω σχεδιασμό πρόκειται να επιτευχθεί αύξηση της χωρητικότητας της εν λόγω Κυψέλης κατά 216.570,70m3 και κάλυψη αναγκών διάθεσης αποβλήτων για επιπλέον 2,5 έτη. Το έργο θα κατασκευαστεί στον χώρο που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Λάρισας, στη περιοχή Νταουσλάρ, θέση Βροντερό, του δημοτικού διαμερίσματος Παραποτάμου της δημοτικής ενότητας Μακρυχωρίου.