Ενημέρωση σχετικά με το προσφυγικό περιελάμβανε μεταξύ άλλων η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Απόστολο Καλογιάννη να ενημερώνει σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη σχετικά με το νομοσχέδιο που που θα προωθήσει η Κυβέρνηση και τις αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν, αλλά και τις δεσμεύσεις που είχε ήδη ο Δήμος Λαρισαίων σχετικά με τη μη αύξηση των προσφύγων στο νομό Λάρισας.

Παράλληλα, από τη συζήτηση που είχε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, ενημέρωσε πως πρόκειται να πάψει να υπάρχει το πρόγραμμα «Εστία 1» με το πρόγραμμα «Ήλιος» να το αντικαθιστά, όπου οι μετανάστες θα λάβουν vouther από το Κράτος για να μπορέσουν να ενοικιάσουν οι ίδιοι από ιδιοκτήτες διαμερίσματα.

Ενώ πρόκειται να υπάρξει νέο πρόγραμμα «Εστία 2» που θα απευθύνεται σε 20.000 πρόσφυγες και θα προωθηθεί από την Κυβέρνηση.

Βασική αλλαγή αναμένεται να είναι και η αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας, με τον Απόστολο Καλογιάννη να αναφέρει πως η διοίκηση των χώρων φιλοξενίας πρόκειται να περάσει και πάλι σε κρατική εποπτεία. Χωρίς όμως ο ίδιος να ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μετέφερα όλα τα θέματα και προβλήματα που είχαμε και συζητήσαμε όπως και στο Κουτσόχερο, αλλά και τους προβληματισμούς που είχαν εκφράσει οι φορείς. Από τη συνάντηση θα περιοριστώ αναφέροντας πως είχαμε ένα καλό διάλογο και η Κυβέρνηση είναι μπροστά σε πολύ μεγάλες αλλαγές που θα περάσει με νόμο το επόμενο διάστημα».

Ενώ συνέχισε αναφέροντας πως τα προβλήματα που έχει εντοπίσει και η Κυβέρνηση είναι από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους οι ΜΚΟ. «Σύντομα με νόμο θα έρθει οικονομική βοήθεια προς του Δήμους για τη λειτουργία των camp, όπου δείχνει πως θα υπάρξει μία αλλαγή ως προς το διοίκηση χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά θα επιστρέψουμε στο πρότερο διάστημα».

Σχετικά με το Κουτσόχερο: «Με το ζήτημα του αριθμού που βρίσκεται σ’αυτό, αλλά και τις οικογένειες που υπάρχουν στην πόλη, υπήρξε μία δέσμευση για μη αύξηση του αριθμού, αλλά σταδιακά θα μειώνεται καθώς camp που έχουν πάνω από 1000 άτομα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα».

Τέλος ο Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε πως έθεσε το θέμα και τον κοντέινερ στο στρατόπεδο Μπουγά, αλλά και τον διαγωνισμό που ισχύει, με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει άγνοια και τον Δήμαρχο να ζητά την άμεση απομάκρυνση έτσι ώστε να πάψει η ανησυχία στην πόλη.

Επίσης αναμένεται ακόμα η συνάντησή του δημάρχου με τον υπουργό προστασίας του πολίτη, κ. Μάκη Χρυσοχοΐδη.

Χρίστος Τζίκας tinealarissa.gr

Φωτό: Ανδρέας Τσιβούλης