Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου για το τι πρέπει να προσέχουμε και τι να φοβόμαστε σχετικά με μία πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, αφού αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Δεν μπορεί η κοινωνία να συνεχίσει έτσι, έπρεπε να γίνει μια σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση», υποστήριξε ο καθηγητής και τόνισε πως πρέπει να καταλάβουμε ότι μπαίνουμε σε μια φάση που δε θα είναι ίδια με την προηγούμενη.

Θα υπάρχουν νέοι κανόνες, και το στοίχημα είναι να εφαρμόσουμε τους καινούριους αυτούς κανόνες. Το σημαντικότερο είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και προς αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε.

«Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τα κρούσματα, δε θέλουμε όμως μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα», υποστήριξε. Πρέπει να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και η κατάσταση θα συνεχιστεί έτσι έως ότου βρεθεί μια ικανοποιητική θεραπεία ή το εμβόλιο.

Αναφορικά με την ανοσία της αγέλης, εξήγησε πως αυτή σχετίζεται με το ρυθμό μεταδοτικότητας του ιού. Είναι κάτι που δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες, αλλά ανεπιτυχώς. «Μέχρι να έρθει το εμβόλιο θέλουμε να μεταδίδεται ήπια ο ιός στην κοινότητα και το σύστημα να μπορεί να ανταπεξέλθει», πρόσθεσε.

megatv.com