Πότε επιτέλους θα προκηρυχθούν και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προκηρύξεων που προβλέπονται από το σχεδιασμό και την εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑΝΕΚ) οι οποίες αφορούν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. 

Η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κορινθίας κ. Χρήστο Δήμα, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 παρέλαβε σε στάδιο προδημοσίευσης 4 ώριμες δράσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ». Αλλά «αφού είχε χαθεί ένας χρόνος “επανασχεδιασμού” και διαβουλεύσεων, στις 11.02.2016 δημοσιεύτηκαν οι 4 πρώτες “αναθεωρημένες” προσκλήσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής εντός του Μαΐου 2016».

Εντούτοις, «ένα χρόνο από την επίσημη δημοσίευση των 4 πρώτων δράσεων, η αμείλικτη και θλιβερή εικόνα αποτυπώνεται ως εξής:

Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ: Δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως ο καταπιστευτικός λογαριασμός για να μπορούν οι δικαιούχοι να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους. Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει κανένα ευρώ ενίσχυσης.

Νεοφυής Επιχειρηματικότητα 120 εκατ. ευρώ: Πέρασε ένας χρόνος από τη δημοσίευση της προκήρυξης μέχρι να δημοσιευτεί η λίστα των δυνητικά δικαιούχων.

Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ: Μέχρι σήμερα ο “ώριμος” Οδηγός της αναθεωρημένης προκήρυξης έχει υποστεί 5 τροποποιήσεις!.

Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών: Μέχρι σήμερα ο “ώριμος” Οδηγός της αναθεωρημένης προκήρυξης έχει υποστεί 4 τροποποιήσεις!» 

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να τους απαντήσει:

Πότε θα εκδοθούν τα αποτελέσματα των 2 υπολειπόμενων προσκλήσεων για να λάβουν επιτέλους οι δικαιούχοι των ανωτέρω δράσεων τις πρώτες εκταμιεύσεις κοινοτικών πόρων;

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται αυτή τεράστια ολιγωρία και έλλειψη αξιοπιστίας απέναντι στους δυνητικούς δικαιούχους;

Ποιες ενέργειες προβλέπονται για τη διασφάλιση της ταχύτερης αξιολόγησης και διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων;

Πότε θα ενεργοποιηθεί ουσιαστικά ο καταπιστευτικός λογαριασμός;

Υπάρχει στρατηγική και σχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις ΜΜΕ ή θα συνεχίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις ανεφάρμοστες  εξαγγελίες;