Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λαμπρούλης, Βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ στην ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο  που διεξάχθηκε σήμερα το πρωί στη Λάρισα.

Παρατίθεται η ομιλία:

«Κυρίες και κύριοι, έλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση σας να πάρουμε μέρος  στη σημερινή Ημερίδα.

Είναι αλήθεια ότι αυτήν την περίοδο συντελούνται ριζικές ανακατατάξεις, ριζικές μεταβολές στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Κι αν τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν κυρίως στα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, τις τηλεοπτικές άδειες και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς που σχετίζονται με αυτά, ο περιφερειακός και τοπικός τύπος όχι μόνο δεν μένει απέξω από αυτές τις μεταβολές, αλλά θα λέγαμε ότι είναι και ο μεγάλος ζημιωμένος.

Ως Κόμμα έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές σχετικά με αυτά τα ζητήματα και έχουμε πει ότι συντελείται μια διαδικασία αναμόρφωσης στο χώρο των ΜΜΕ, ουσιαστικά αναδιανομής της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια, που φιλοδοξούν να μπουν σε αυτήν την αγορά. Κάτι το οποίο ήδη συντελείται αυτή την περίοδο με εξαγορές, πωλήσεις καναλιών, εφημερίδων, αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις και με μεγάλα θύματα τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ευνοεί, υπηρετεί αυτή την αναδιανομή, προσδοκώντας να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό για αυτήν τοπίο, κάτι το οποίο κάνανε άλλωστε κι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Όμως παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση που έχει και επιχειρηματικές και πολιτικές διαστάσεις, όλες οι πλευρές συμφωνούν σε ένα ζήτημα: ότι πρέπει να συγκεντρωθεί η αγορά του τύπου σε λιγότερα χέρια, να φύγουν απο τη μέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και εδώ εντάσσεται και ένα πολύ μεγάλος μέρος του περιφερειακού τύπου.

Εάν δείτε τις ρυθμίσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια και αφορούν τον περιφερειακό τύπο, όλες μα όλες οι ρυθμίσεις δημιουργούν νέες δυσκολίες και εμπόδια στην επιβίωση του περιφερειακού τύπου.

Όπως για παράδειγμα είναι οι κρατικές οφειλές προς τον τύπο, η εξοντωτική φορολογία, η εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, που προβλέπουν την κατάργηση  των δημοσιεύσεων (διαγωνισμοί, προκηρύξεις κλπ), που ήταν ένα έσοδο για αυτές τις εφημερίδες. 

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου, του νόμου 4487, που η Κυβέρνηση τον ψήφισε κατακαλόκαιρο με συνοπτικές διαδικασίες στη βουλή  και μάλιστα εν αγνοία των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Ο νόμος αυτός με τις ρυθμίσεις που περιέχει, για παράδειγμα με τη ρύθμιση για την κατάργηση της ατέλιας μέσω ΕΛΤΑ, που οδηγεί σε ακαριαίο λουκετο πάνω απο 40 εφημερίδες ή με την υποχρέωση χρήσης συστήματος barcode, θα δημιουργήσει νέες δυσκολίες. Μικρές επιχειρήσεις αντικειμενικά θα κλείσουν, καθώς δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Όλα αυτά δεν είναι ούτε μόνο κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως λένε οι κυβερνήσεις, ούτε αποτέλεσμα αστοχίας. Είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή υπέρ των μεγάλων συγκροτημάτων για συγκέντρωση της αγοράς.

Το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική άποψη και θεωρούμε ότι όλη αυτή η πορεία, απο τη στιγμή που ενισχύεται η συγκέντρωση στο χώρο των ΜΜΕ, θα είναι και σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων και σε βάρος της ποιότητας και σε βάρος της αντικειμενικής ενημέρωσης.

Φυσικά δε μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι ο περιφερειακός και τοπικός τύπος, ο άνθρωποι που απασχολούνται και εργάζονται σε αυτόν είναι θύματα μιας εγγενούς αντίφασης, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Από τη μία μεριά η πληροφόρηση, η ενημέρωση είναι εμπορεύματα, οι μεγάλες επιχειρήσεις κυριαρχούν στο χώρο του τύπου, από την άλλη μεριά όσοι και όποιοι κανόνες μπουν σε αυτήν την αγορά, αυτή θα λειτουργεί προς όφελος των ισχυρών και σε βάρος των αδυνάτων. 

Ως Κόμμα, υποστηρίζουμε την ανάγκη κατάργησης όλων των πρόσφατων νόμων που επιδείνωσαν την κατάσταση στο χώρο του τύπου. Στη βουλή έχουμε καταθέσεις προτάσεις νόμων ενάντια στην υπερχρέωση και υπερφορολόγηση των μικρών επαγγελματιών, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα και στον περιφερειακό τύπο. Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης.

Την ίδια στιγμή όμως θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να βλέπει μπροστά, να αμφισβητεί μια πραγματικότητα που λεει ότι ο τύπος και το αγαθό της ενημέρωσης πρέπει να είναι στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Μόνο έτσι θα μπορούμε και να βάζουμε εμπόδια και να αποσπάμε κάποιες κατακτήσεις και ταυτόχρονα να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία που η ενημέρωση θα αποτελεί πραγματικά κοινωνικό αγαθό και οι άνθρωποι της ενημέρωσης θα είναι πραγματικά απαλλαγμένοι απο το βραχνά των χρεών , της επιβίωσης και πάνω από όλα απο τις πολύμορφες πολιτικές,  επιχειρηματικές ή άλλες πιέσεις, που υπονομεύουν τελικά την αναζήτηση, υπεράσπιση και προβολή της αλήθειας και του λαϊκού συμφέροντος.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες σας».