Σχέδιο δημιουργίας ενός νέου μεγάλου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσα από τη συνένωση με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προωθεί το υπουργείο Παιδείας και ήδη την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής με εκπροσώπους των τριών Ιδρυμάτων, αλλά και του ίδιου του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου.
Η συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα δύο προαναφερθέντα ΤΕΙ αποτελεί το ένα από τα τέσσερα στοιχήματα του υπουργείου Παιδείας για δημιουργία νέων και μεγάλων Πανεπιστημίων, όπως στην Αττική, στο Ιόνιο και στα Γιάννενα.
Την περασμένη Πέμπτη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος συμμετείχε στην πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Παιδείας παρουσία και εκπροσώπων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπου έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση για τη στόχευση του υπουργείου Παιδείας να διερευνηθεί η δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συνένωση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου ζήτησε τόσο από τον πρύτανη κ. Πετράκο, όσο και τους εκπροσώπους των ΤΕΙ να καταθέσουν μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου προτάσεις για την προώθηση της συνένωσης.
Μάλιστα αύριο Τετάρτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ της Πρυτανικής Αρχής με τους προέδρους των τμημάτων και των κοσμητόρων των σχολών, οι οποίοι θα καταθέσουν κάποιες πρώτες σκέψεις για την προώθηση του όλου εγχειρήματος και κατά πόσο βέβαια αυτό μπορεί να υλοποιηθεί.
Ο πρύτανης κ. Γιώργος Πετράκος επισήμανε πως «το υπουργείο Παιδείας θέλει να προωθήσει τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εμείς είμαστε καταρχήν θετικοί, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσουμε αρκετά πράγματα. Μπορεί η συνεργασία με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας να κινηθεί σε διάφορα επίπεδα, όπως στα πανεπιστημιακά προπτυχιακά προγράμματα. Δεν είναι σίγουρο ότι όλα τα Τμήματα είναι ομοειδή και μπορούν να συνενωθούν. Πάντως το χρονοδιάγραμμα που θέτει το υπουργείο Παιδείας για να καταθέσουμε προτάσεις στην κατεύθυνση που θέλει, είναι κάπως πιεστικό».
Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει δύο Τμήματα στη Λάρισα, από ένα στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, δώδεκα στον Βόλο και δύο στη Λαμία.
Πριν μερικούς μήνες ακουγόταν έντονα ότι θα δημιουργηθεί Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Φαίνεται, όμως, πως αυτό εγκαταλείπεται και το υπουργείο Παιδείας δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο διαθέτει πάνω από 15.000 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες.
e-thessalia (Φώτης Σπανός)