Το «πράσινο φως» για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πολυσέλιδα και πλούσια τα βιογραφικά των τριών Ελλήνων μελών του Εποπτικού. Επιτυχημένες επαγγελματικές καριέρες που θα ζήλευαν πολλοί από τους σημερινούς επικριτές της επιλογής.

Είναι δεδομένο όμως ότι έχει περάσει πλέον η εποχή που ένας πρώην στρατιωτικός ή πρώην δικαστικός ή πρώην βουλευτής ή κάποιος με μπάρμπα στην Κορώνη ήταν η συνηθισμένη επιλογή για τη στελέχωση θέσεων απολύτως άσχετων με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Σήμερα απαιτούνται άνθρωποι με σοβαρή εξειδίκευση ειδικά για θέσεις που επιβλέπονται και από τους θεσμούς.

Οι εγχώριες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από ΜΜΕ και πολιτικούς προφανώς δεν στέκονται καθόλου (δεν θα μπορούσαν άλλωστε) στα προσόντα των τριών προσώπων και αρκούνται στην παραφιλολογία του τι ψηφίζουν, ποιους φίλους και συγγενείς έχουν ή -αν πρόκειται για γυναίκα- αν μαγειρεύει καλά κατσικάκι! Ας δούμε τα προσόντα του Θεσσαλού: 

Ποιος είναι ο Γιώργος Σταμπουλής

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος από τη Μαγνησία με τον συνδυασμό της Ηρώς Διώτη, Γιώργος Σταμπουλής, έχει το εξής επιστημονικό βιογραφικό:

Διπλωματούχος μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Κάτοχος Μάστερ Επιστημών (M.Sc.) στη Διοίκηση Τεχνολογίας και Διδακτορικού Φιλοσοφίας (D.Phil.) στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική από την Ερευνητική Μονάδα Επιστημονικής Πολιτικής (SPRU) του Πανεπιστημίου του Sussex (H.B.).

Πήρε υποτροφία από το Ερευνητικό Συμβούλιο Επιστήμης και Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι λέκτορας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ επιβλέπει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη».

Εχει εργαστεί σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και για τον σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών σχετικά με την ανάπτυξη, την πολιτική για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα κ.λπ.

Είναι μέλος του ΤΕΕ, της Εταιρείας Συστημικής Δυναμικής και του ελληνικού τμήματός της, καθώς και του European Association of Evolutionary Political Economy.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν -μεταξύ άλλων- τα οικονομικά της τεχνολογικής και θεσμικής εξέλιξης, τα οικονομικά της διοίκησης επιχειρήσεων, τη στρατηγική των επιχειρήσεων, τους συνεταιρισμούς εργαζομένων, τη διαχείριση, στρατηγική και πολιτική για την τεχνολογία, τη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τα οικονομικά της ενέργειας και της μετάβασης σε βιώσιμα κοινωνικο-τεχνολογικά συστήματα, τις κριτικές θεωρίες της διοίκησης, τον κριτικό ρεαλισμό και τη συστημική.

Πέρα από την πλούσια διδακτική εμπειρία που καταγράφεται στο βιογραφικό του, εργάστηκε στο παρελθόν ως εξωτερικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ και ως ερευνητής στο Οικονομικό Τμήμα του Παν/μίου Αθηνών.

Είναι μέλος από το 2016 του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ Α.Ε., μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης, Ερευνας και Ανάπτυξης και αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας