Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της «εκφράζει την συμπαράστασή της στους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πόλης και του Νομού Καρδίτσας, των Φαρσάλων και του Αλμυρού, που λόγω των μεγάλων πλημμυρών που ακολούθησαν την έντονη χθεσινή βροχόπτωση, έχουν κατακλυστεί από τα νερά χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, οχήματα, οι δρόμοι, τα χωράφια, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές οι υποδομές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, άρδευσης, ενώ έχει αποκοπεί η συγκοινωνία μεταξύ πολλών περιοχών και 2 χωριά στην Καρδίτσα (Ορφανά, Λεύκη) εκκενώθηκαν, ενώ  χάθηκαν και δυο  ανθρώπινες ζωές.   

Σήμερα δε, η πόλη και πολλά χωριά της Καρδίτσας, βιώνουν επιπλέον τις ελλείψεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και της τοπικής διοίκησης, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν για μια σειρά σημαντικές ανάγκες (πρόσβαση σε δομές υγείας, σε δουλειές τους, διακοπές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης)

Η τραγική αυτή κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες κάτοικοι αυτών των περιοχών, δεν μπορεί να αποδίδεται απλά στα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν και να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές και τις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν ξαναζήσει τέτοια προβλήματα, να οργανώσουν την πολιτική προστασία και όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν τα καιρικά φαινόμενα.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, που συνέργησαν σ’ αυτές τις πολιτικές και δεν έχουν σε πρώτη προτεραιότητα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Οι κάτοικοι και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, έχουν πικρή πείρα διαχρονικά από μεγάλες ή μικρότερες καταστροφές, λόγω πλημυρών. 

Αιτία η έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, η μη συντήρηση και επικαιροποίησή τους. Συνήθως μετά από κάποιες πλημμύρες, γινόταν κάποια αντιπλημμυρικά, αλλά όχι αυτά που χρειάζονταν και όχι σε όλες τις περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά χωριά, αλλά και πόλεις της Θεσσαλίας σήμερα, σε μεγάλο βαθμό ανοχύρωτες.

Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης και τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα που πρέπει να γίνουν. Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο και σε χιλιάδες εργαζόμενους που μαστίζονται από την ανεργία.

Όμως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα»». Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός, ακόμα και με τη ζωή του.

Να μην επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με την ίδια τη ζωή μας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή την πολιτική, αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να χάσουν και ό,τι τους έχει απομείνει.

Άμεσα να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, των μέσων προστασία από την πανδημία, την χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ότι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.

Να κηρυχθούν όλες αυτές οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών από τις πλημυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Άμεσα να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μεταξύ κατοικημένων περιοχών.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, με την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, σπίτια και ο κόπος μιας ολόκληρης ζωής.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, η επιτάχυνση εκεί που ξεκίνησε η κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.

Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους.

Όχι άλλος χρόνος χαμένος. ΤΩΡΑ λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι κομμουνιστές (βουλευτές, εκλεγμένοι στην περιφέρεια και στους δήμους και όλες οι Κ.Ο της Θεσσαλίας, ήταν από την πρώτη ώρα και θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στο λαό σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα.»