Το συρίγγιο πρωκτού αφορά την συλλογή πύου σε μία κοιλότητα γύρω από τον πρωκτό. Δεν πρέπει να συγχέεται με την ραγάδα πρωκτού που αφορά μία αρκετά βαθιά πληγή στον βλεννογόνο του πρωκτού.

Το συρίγγιο προκαλείται από ένα φυσιολογικό πέρασμα μεταξύ του πρωκτού και του ορθού και σπανιότερα μπορεί να περιλαμβάνει και την ουροδόχο κύστη. Στην αρχική του μορφή μπορεί να εμφανίζεται σαν ένα απόστημα. Αν αυτό ανοίξει, χωρίς να καθαριστεί σε χειρουργικό περιβάλλον, τότε δημιουργείται το συρίγγιο. Επίσης μπορεί να εμφανίζεται ως συνέπεια από μία σοβαρή πάθηση του εντέρου.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι το πύον, ο κνησμός και μία γενική δυσφορία που δημιουργείται από τους εξωτερικούς ιστούς και από την παρουσία κοπράνων. Μπορεί να δημιουργηθεί και ισχυρός πόνος αλλά και πολλά αέρια.
Αν το συρίγγιο δεν φτάνει ως το έντερο και δεν έχει επικοινωνία με αυτό, αλλά έχει ένα άνοιγμα μόνο στο δέρμα, τότε ονομάζεται τυφλό συρίγγιο.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική και αφορά την ταχεία διάνοιξη για την παροχέτευση των υγρών. Η επέμβαση γίνεται με μέθη και η τομή γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τραυματίζει τους σφιγκτήρες του πρωκτού. Στην συνέχεια καθαρίζεται με ειδικά αντισηπτικά. Ο ασθενής περιποιείται την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του για γιατρού.

Επίσης η σύγχρονη θεραπεία του συριγγίου, γίνεται με την τεχνική laserFilac, τεχνική η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα.
Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσετε χωρίς θεραπεία ένα απόστημα, καθώς το συρίγγιο μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να σας ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κόστος επεμβάσεων

Το κόστος επεμβάσεων προκύπτει ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού και ύστερα από αναλυτική εξέταση. Επίσης αυξομειώσεις παίζουν ανάλογα με τα υλικά, τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και τα έξοδα της εκάστοτε κλινικής.

Δρ. Περικλής. Σ. Χρυσοχέρης

Γενικός Χειρουργός

chrysoheris.com