Η μολνουπιραβίρη, το χάπι κατά της COVID-19, θα απευθύνεται σε ασθενείς που κινδυνεύουν με εισαγωγή στο νοσοκομείο, αναμένεται στην Ελλάδα στις αρχές του 2022, θα χορηγείται δωρεάν από δημόσιες δομές υγείας και είναι σε θέση να μειώνει κατά 1/3 τις νοσηλείες και κατά 9 φορές τους θανάτους, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» η Αγκατα Γιάκονσιτς, διευθύνουσα σύμβουλος της Merck - MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι η τήρηση των μέσων προστασίας, ο εμβολιασμός και η εφαρμογή των οδηγιών των ειδικών συνιστούν την ασφαλέστερη γραμμή προστασίας – και άλλωστε οι παραγόμενες ποσότητες του φαρμάκου πιθανώς δεν θα επαρκούν για όλους. «Σίγουρα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από πλευράς διαχείρισης της πανδημίας, ειδικά αν συγκριθούμε με την πρώτη φάση της που πλέαμε σε αχαρτογράφητα νερά», εκτιμά η κ. Γιάκονσιτς, σημειώνοντας ότι η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία θα «δώσει» 10 εκατ. θεραπείες έως το τέλος του έτους και ακόμη 20 εκατ. θεραπείες τον επόμενο χρόνο.

H αντιιική θεραπεία μολνουπιραβίρη, που αναπτύχθηκε από την MSD σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics, συνιστά την πρώτη παγκοσμίως εγκεκριμένη αντιιική θεραπεία από το στόμα κατά της COVID-19, που δίνει οικουμενική ελπίδα στη διαχείριση της πανδημίας.

Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η θεραπεία της μολνουπιραβίρης. Στις μελέτες έχει φανεί ότι η θεραπεία μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά ένα τρίτο εάν ληφθεί έγκαιρα, ενώ μειώνει κατά εννέα φορές τους θανάτους. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα προφάρμακο ριβονουκλεοσιδικoύ αναλόγου που χορηγείται από το στόμα και αναστέλλει την αναπαραγωγή πολλαπλών ιών RNA, συμπεριλαμβανομένου του SARS-COV-2, του αιτιολογικού παράγοντα της COVID-19.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η κάθαρσή του από τον οργανισμό ακολουθεί τη φυσική οδό του μεταβολισμού των ριβονουκλεοτιδίων και δεν αναμένεται να επηρεάζεται η φαρμακοκινητική της από τη νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία, άρα μπορεί να δοθεί με σχετική ασφάλεια σε ασθενείς με αυτές τις δυσλειτουργίες. Δεν αναμένεται να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα, άρα ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει κανονικά τα υπόλοιπα φάρμακά του κατά τη διάρκεια της θεραπείας με μολνουπιραβίρη.

Το φάρμακο απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν έναν τουλάχιστον παράγοντα κινδύνου ώστε να νοσήσουν βαριά από τη νόσο COVID-19 και να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Στη μελέτη MOVE OUT της μολνουπιραβίρης, οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν ασθενείς με έναν τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες: ηλικία >60 ετών, ενεργή κακοήθεια, χρόνια νεφρική νόσο, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρβαροι ασθενείς (ΒΜΙ >30).

Τα ιολογικά δεδομένα που αναλύθηκαν από τη φάση 2 της μελέτης MOVE OUT έδειξαν ότι το ιικό φορτίο μειώθηκε σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν μολνουπιραβίρη στη δόση των 800mg.

Kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)