Δύο Λαρισαίους βουλευτές εμπλέκουν τα Αθηναϊκά πολιτικά σενάρια ως νέους πρωταγωνιστές μετακινήσεων στο πολιτικο σκηνικό.

Είναι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης και ανεξάρτητος, πλέον, προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος είχε μάλιστα συνάντηση και με το Αμερικανό πρέσβη.

Το Μαξίμου υποψιάζεται τουλάχιστον δύο νέες απώλειες από το δυναμικό της συγκυβέρνησης και προσπαθεί με υψηλούς τόνους και τα περί αποστασίας να τους αποτρέψει από την έξοδο. Οι «ύποπτοι» σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα, είναι ο Κώστας Κατσίκης, που έχει συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με τους Συριζαίους για κάθε πιθανό και απίθανο θέμα, και ο Βασίλης Κόκκαλης, παρότι η ηγεσία είχε φροντίσει να τον καλοπιάσει κάνοντάς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τυχόν απώλεια δύο κυβερνητικών βουλευτών οδηγεί την κυβέρνηση ουσιαστικά στην απώλεια της δεδηλωμένης, παρότι για να πιστοποιηθεί κάτι τέτοιο και θεσμικά απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, που και πάλι είναι δύσκολο ευοδωθούν. Πολιτικά όμως η κυβέρνηση θα έχει χάσει το σημείο στήριξης και θα έχει μπει σε φάση αποδρομής, εν ολίγοις και πρόωρων εκλογών.

Μόνη σωτηρία λοιπόν είναι οι… μεταγραφές. 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τρεις είναι τουλάχιστον, οι μεταγραφικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

“Πρώτος και καλύτερος ο Σπύρος Δανέλλης. Άλλοτε στέλεχος του Συνασπισμού, που μεταπήδησε στην κεντροαριστερά, ο κ. Δανέλλης έχει μαγευτεί από τη συμφωνία Τσίπα – Ζάεφ και περίπου ζει για τη στιγμή, που αυτή θα έλθει στη Βουλή για να την ψηφίσει και με τα δυο του χέρια. Θεωρείται έτοιμος «παίκτης» και πιθανόν να έχει καπαρώσει τη ροζ φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ – ίσως και καμία βουλευτική έδρα στην επόμενη Βουλή με τη στήριξη του κόμματος.

Δεύτερη μεγάλη μεταγραφή είναι ο Χάρης Θεοχάρης. Που από πολέμιος της αριστεράς και των πειραματισμών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πιο φιλικός προς τους κυβερνώντες κι από όσο είναι η αιολική ενέργεια για το περιβάλλον. Ιδεολογικά και πολιτικά απέχει από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο ποδοσφαιρικά το στιλ της Βραζιλίας από τους ξυλοκόπους της Νότιας Κορέας, αλλά όταν σε έχει διώξει και ο Αλέκος Παπαδόπουλος από το κόμμα του – όπου δεν μπαίνει άνθρωπος – τότε ακόμα και η Κουμουνδούρου σου φαίνεται πολιτικός παράδεισος. Σημειωτέον ότι ο κ. Θεοχάρης πανηγύρισε και για τη συμφωνία με τα Σκόπια και για την απόφαση του eurogroup. Κάποιοι λένε ότι θα πανηγυρίσει περισσότερο για τη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που του έχει έτοιμη ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρει τον δρόμο προς το Μαξίμου.

Τρίτη μεταγραφή που ψήνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Λάρισαίος Γιώργος Κατσιαντώνης της Ένωσης Κεντρώων – κάτι σαν αρσενική Μεγαλοοικονόμου. Από την ώρα που τάχθηκε εντελώς ξαφνικά (κάποιοι λένε μετά από συνάντηση με τον Τζέφρι Πάιατ) υπέρ της λύσης του Σκοπιανού και το σχετικό καταχέριασμα που έφαγε από τον αφελή πρόεδρό του Βασίλη Λεβέντη, χάθηκε από το πολιτικό σκηνικό. Λέγεται ότι στα μουλωχτά ετοιμάζει μετακόμιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαβεβαίωσε τον έρμο τον Λεβέντη ότι θα μείνει πιστός στο κόμμα με το οποίο εξελέγη. Όσοι παρακολουθούν πιο στενά τα πράγματα λένε ότι θα είναι το «προσωπικό δώρο» του αμερικανού πρέσβη στον κ. Τσίπρα – αφού δεν του πήρε γραβάτα, είπε να του πάει κάτι πιο χρήσιμο!”

Λ.Ε.