Βαρύ το κόστος για τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων οι οποίες, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες.

Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που προκαλεί η παράλογη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στους ΟΤΑ, καθώς οι δήμαρχοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι κίνδυνοι για τα οικονομικά τους είναι σοβαροί διότι αρκετοί πάροχοι έχουν παρακρατήσει τα τέλη των δημοτών που αποτελούν ζωτικής σημασίας έσοδα των ΟΤΑ.

Οι ΔΕΥΑ εκτιμούν, ότι το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί έως 80%, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους. Η δε αύξηση του κόστους, επισημαίνουν, δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς του νερού, καθώς πρόκειται για κοινωνικό αγαθό. Σε αυτή τη γραμμή, πάντως, είναι και πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επισημαίνει ότι πρέπει στην τιμολόγηση του νερού να συνυπολογίζονται και τοπικοί περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα και κατόπιν εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί την πολιτεία να επέμβει άμεσα, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι σύντομα οι ΔΕΥΑ θα σταματήσουν να πληρώνουν.

«Από στοιχεία 50 ΔΕΥΑ για τους μήνες Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο στη χαμηλή τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 13 εκατ. ευρώ, οι ΔΕΥΑ καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 8 εκατ. ευρώ, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο στη μέση τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 1,7 εκατ. ευρώ, οι ΔΕΥΑ καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 4 εκατ. ευρώ.

Το ενεργειακό αυτό κόστος δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο από καμία ΔΕΥΑ και δεν μπορεί να συμπιεσθεί με κανέναν τρόπο, διότι οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αφαλατώσεις) είναι ενεργοβόρες, ενώ ο ενεργειακός τους σχεδιασμός για την “πράσινη μετάβαση” απαιτεί χρόνο, “χώρο” σε ένα δίκτυο –που όμως είναι κορεσμένο– και χρηματοδότηση που δεν έχει ακόμα διασφαλισθεί από την πολιτεία», αναφέρουν.

Οι δήμαρχοι εν τω μεταξύ βιώνουν τον δικό του Γολγοθά, επιλέγοντας τη νομική οδό σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να τους αποδώσουν τα δημοτικά τέλη, τα οποία έχουν εισπράξει μέσω των λογαριασμών.

Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της χώρας από είσπραξη δημοτικών τελών. Οπως τονίζει ο δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, η καθυστέρηση στην καταβολή των δημοτικών τελών, ανάλογα τον πάροχο, κυμαίνεται από πέντε μήνες έως και ένα χρόνο.

Δεδομένου ότι από τα δημοτικά τέλη πληρώνονται η αποκομιδή των απορριμμάτων και ο οδοφωτισμός, υπηρεσίες οι οποίες είναι ανταποδοτικές, εφόσον συνεχισθούν οι καθυστερήσεις είναι ορατό το ενδεχόμενο κάποιοι δήμοι να μην έχουν τη δυνατότητα καταβολής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ ζητάει να θεσμοθετηθεί ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τη «μεταφορά» των δημοτικών τελών που εισπράττουν οι εταιρείες παροχής, ώστε να υποχρεούνται να αποδίδουν όσα έχουν εισπράξει σε συγκεκριμένο χρόνο.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr