Σε αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, προσωρινή έδρα λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, με τους συμβούλους να συναντιούνται ξανά από κοντά αλλά τηρουμένων των απαραίτητων αποστάσεων.

Ένα δημοτικό συμβούλιο που είχε αρκετές ειδήσεις για θέματα που αφορούν σε έργα του Δήμου Λαρισαίων, όπως προέκυψαν μέσα από ερωτήσεις που τέθηκαν.

Συνάντηση Καλογιάννη-Μηταράκη για το προσφυγικό

Με ενημέρωση από την πλευρά του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, ξεκίνησε το δημοτικό συμβούλιο ο οποίος ανέφερε πως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο, για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

Ο δήμαρχος φάνηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι αναμένεται να βρεθεί λύση στο θέμα, ενώ έχει στείλει ήδη επιστολή για τη λήξη του προγράμματος που αφήνει στο δρόμο πολλούς πρόσφυγες οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει άσυλο.

Η Ρένα Καραλαριώτου για την συνάντηση ζήτησε να τοποθετηθεί ο υπουργός και για το πρόγραμμα «Ήλιος» που ακολουθεί. Επί του θέματος ο δήμαρχος ανέφερε ότι το μέγα θέμα που δυσκολεύει την υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι η εξεύρεση σπιτιών.

Πηνειός και αρχαίο θέατρο

Σε ερώτηση για τον Πηνειό, ο Απόστολος Καλογιάννης εξήγησε πως αρχικά απαντούσε σε κάποιο ρεπορτάζ κι όχι σε κάτι επίσημο, συμφωνώντας όμως στο θέμα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την δημιουργία μονοπατιού στο Πηνειό από την Τερψιθέα προς την Λάρισα. " Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο θα δούμε πως θα κινηθούμε. Ο Πηνειός είναι ένα εμβληματικό μνημείο για την πόλη και θα αναφέρουμε όταν έρθει η ώρα τις δραστηριότητες που θα κάνουμε».

Στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου ο δήμαρχος Λαρισαίων εξήγησε πως οι εργασίες έχουν παγώσει από ένα λάθος που όμως δεν οφείλεται στη δημοτική αρχή. «Η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων έχει στείλει μία φορολογική ενημερότητα κάποιες μέρες μετά την κατάθεση του έργου.

Εμείς έχουμε στείλει τα έγγραφα και περιμένουμε την απάντηση. Δεν θέλουμε καθυστερήσεις για το περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου».

Παζάρι, Πάρκο των Ευχών και Agrothessaly

Ερώτημα τέθηκε και για το αν το παζάρι θα διεξαχθεί φέτος.

Ο Απόστολος Καλογιάννης, απαντώντας αναφέρθηκε εκτός απ’το παζάρι και στο Πάρκο των Ευχών, αλλά κατέθεσε και την αγωνία του αν θα πραγματοποιηθεί και η Agrothessaly εξηγώντας πως στην μετά κορωνοϊό εποχή πολλά ορίζονται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Το κυριότερο βέβαια είναι η δημόσια υγεία.

Ανέφερε ότι «σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις. Θα βάλουμε στο τραπέζι και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης καθώς είναι σημαντικό το θέμα της υγείας. Εμείς όμως μαζεύουμε όλες τις απόψεις και θέλω τη γνώμη όλων των παρατάξεων πριν προβώ σε ανακοινώσεις.

Θα καταθέσω ότι στοιχεία έχω σε μία συνάντηση με εσάς. Υπάρχει ζήτημα ακόμα και με την Agrothessaly, γενικά πρέπει να δούμε και με τη ΔΕΘ τι θα συμβεί».

Νέα Σμύρνη 

Σε αρκετά δημοτικά συμβούλια έχει κατατεθεί η ερώτηση για τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής στη Νέα Σμύρνη, με τον Απόστολο Καλογιάννη, να εξηγεί στους συμβούλους για ακόμα μία φορά πως ο ίδιος θα μιλήσει για την συνοικία όταν ολοκληρωθεί το ζήτημα.

Σε ερώτηση για το τι συνέβη με το κλείσιμο των σχολείων έκανε αναφορά στο χρονικό και στις αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει ο κάθε θεσμικός φορέας, ο δήμαρχος είπε: «Εγώ έκλεισα τα σχολεία για τρεις ημέρες, μετά η Περιφέρεια τα έκλεισε για 15 και τα σχολεία ουσιαστικά θα παρέμεναν ανοιχτά για μία ημέρα. Μου έγινε πρόταση να μην ανοίξουν καν γιατί δεν υπήρχε λόγος».

Τόνισε πως τις τελικές αποφάσεις δεν μπορούν να τις πάρουν οι ίδιοι, αλλά δέχονται προτάσεις. «Από τη δική μας πλευρά το τριήμερο ήταν απαραίτητο γιατί ήρθαμε σε συμφωνία με τον ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα που έγινε με τα τεστ και έπρεπε να προλάβουμε να έχουμε τα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μία μεγάλη πίεση του συλλόγου των γονέων να φύγουν όλα τα παιδιά από εκεί. Δυστυχώς εδώ γίνεται ακόμα μια φορά μία παρανόηση. Φτάνουμε να λέμε πως είναι ευθύνη του δημάρχου, ενώ εμείς απλά προσπαθούμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας.

Σε ότι αφορά σε ενδεχόμενη μεταγραφή των παιδιών, ανέφερε ότι υπεύθυνη είναι η διεύθυνση εκπαίδευσης, εξηγώντας παράλληλα πως ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους.

Χ.Ψ. Eφ. ΚΟΣΜΟΣ (με πληροφορίες από tinealarissa.gr)