Πιθανή αδυναμία στη διεξαγωγή εργαστηριακών εξετάσεων σε ασθενείς ακόμη και για κορονοϊό, αναμένεται να παρουσιάσουν οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αλλά και οι περισσότερες διαγνωστικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχουν πληγεί καθοριστικά από την υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο μηνών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Η επαγγελματική δραστηριότητα άλλωστε των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών έχει πληγεί σημαντικά, αφού με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΙΣ, εκτιμά ότι η μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου κυμαίνεται από 50% έως 70% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Ολα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που τα ιατρεία, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα παρέμειναν ανοικτά για έκτακτα, επείγοντα και χρόνια βαριά περιστατικά σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αλλά με το κόστος λειτουργίας των μονάδων της ιδιωτικής ΠΦΥ, της μισθοδοσίας του προσωπικού και της προμήθειας των ατομικών μέτρων προστασίας να είναι ιδιαίτερα αυξημένο, δημιουργώντας το κρίσιμο και αναγκαίο «ανάχωμα» για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από το ΕΣΥ.

Ηδη ο κλάδος πρέπει να καταβάλει πάνω από το 40% των εσόδων σε εισπρακτικά μέτρα όπως είναι το rebate και το clawback για το έτος 2019, ενώ για το 2020 είναι ακόμη θολή η εικόνα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αναμένεται να προκύψουν.

Τα οικονομικά θέματα του κλάδου εξετάστηκαν στη σύσκεψη ευρείας κλίμακας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το Συντονιστικό Οργανο των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών για το clawback, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και στην οποία συμμετείχαν οι φορείς εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, τα Διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και οι πρόεδροι αρκετών Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Το σύνολο των φορέων της ΠΦΥ του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχε στη σύσκεψη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του κλάδου είναι ορατός, γι’ αυτό και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί σε συσπείρωση τους ιατρούς όλης της χώρας.

Ο ΠΙΣ και όλοι οι φορείς της ΠΦΥ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την επιβίωση του κλάδου (ιατρεία, πολυϊατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια), ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο όπου η διάγνωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της νόσου και τον έλεγχο της πανδημίας.

protagon.gr