Ογκωδέστατη και με έντονο παλμό ήταν η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την Μακεδονία. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε το Σύνταγμα, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ οι εικόνες από το Σύνταγμα ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου. Για ακόμη μία φορά, ακριβής προσδιορισμός για τον αριθμό των συμμετεχόντων δεν υπάρχει καθώς αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των διοργανωτών και της αστυνομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία η συμμετοχή άγγιξε τις 140.000, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές το 1.5 εκατ. Σημειώνεται πάντως ότι γεμάτες από κόσμο ήταν όλες οι κεντρικές λεωφόροι γύρω από τη Βουλή, όπως η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ πλήθος κόσμου υπήρχε και στην οδό Σταδίου, τη Φιλελλήνων και την Μητροπόλεως. 
Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν βουλευτές και στελέχη πολλών πολιτικών κομμάτων, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης. Παρούσα και η Μαρία-Κόλλια Τσαρουχά, υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ, καθώς και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης Φράγκος Φραγκούλης. Το παρών έδωσαν ακόμη ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, αλλά και ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς ο πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Λεβέντης. Επίσης στο χώρο του συλλαλητηρίου παρέστη και ο Γ.Γ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης άρχισε λίγο μετά τις 14.30 όταν ο κεντρικός ομιλητής Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να κατευθύνεται προς την εξέδρα, όπου έγινε δεκτός με το σύνθημα «Μίκη αλλάζεις την ιστορία».. Χαιρετώντας τον κόσμο από την εξέδρα ο Μίκης Θεοδωράκης, σημέιωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «μας κυβερνούν μειοψηφίας», ενώ ανέφερε ότι «η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική». Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά μιλώντας για μειοψηφίες που κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η άλλη κεντρική ομιλίη, εκείνη του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ποιος δε βλέπει την επεκτατική βουλιμία των μεγάλων δυνάμεων που θέλουν την συρρίκνωση της Ελλάδος;». «Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Δωρόθεος.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν το πέρας του συλλαλητηρίου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε ομάδα ακροδεξιών και τα ΜΑΤ στα Προπύλαια.

thetoc.gr