Σήμερα θα σας περιγράψω την πρώτη σύσκεψη περιφερειαρχών υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε πλήρη ισχύ: Μπαίνει στην αίθουσα (η ίδια αίθουσα όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο) ο Πρωθυπουργός και οι περιφερειάρχες (ανάμεσά τους και ο κ. Μουτζούρης που προσήλθε αυθορμήτως, ξεχνώντας κάτι παλιές ιστορίες όταν περιφρονούσε χυδαία τον Πρωθυπουργό) σηκώνονται όρθιοι: «Γεια σας, δεν υπάρχουν χειραψίες» τους είπε κοφτά ο κ. Μητσοτάκης και άρχισε τη συνεδρίαση δίνοντας πρώτα τον λόγο στον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα.

***

Ο φόβος του κορωνοϊού προκάλεσε όμως ορισμένες συνέπειες στο Μέγαρο Μαξίμου, ήτοι: Πρώτον, ζητήθηκε από τους περιφερειάρχες να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην είσοδο. Ολοι το έκαναν χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο. Ορισμένοι υπέθεσαν ότι μπορεί τα κινητά να μεταφέρουν μικρόβια. Δεύτερον, στο τραπέζι υπήρχαν μπουκαλάκια με αντισηπτικά.

Ολοι τα χρησιμοποίησαν, ορισμένοι (όπως οι Πατούλης, Τζιτζικώστας και Φαρμάκης) από τέσσερις φορές. Ο Κώστας Αγοραστός φάνηκε ο πιο γενναίος αφού παρέκαμψε το πρωτόκολλο και έκανε χειραψία με όλους και κάθισε μάλιστα δίπλα στον κ. Φαρμάκη, η περιφέρεια του οποίου είχε τα περισσότερα κρούσματα.

Αλλά προτού καθίσει δίπλα στον κ. Φαρμάκη τον ρώτησε: «Δεν πιστεύω να μας κολλήσεις με κανέναν κορωνοϊό», για να απαντήσει ο κ. Φαρμάκης ότι έχει… τεστάρει τον εαυτό του, κάτι όμως που, όπως του είπαν οι άλλοι, «δεν αποδεικνύει τίποτα». Ο κ. Αγοραστός άφοβος όπως ήταν κάθισε δίπλα του και του έπιασε μάλιστα και κουβεντούλα.

***

Στο τραπέζι επίσης υπήρχε γαλλικός καφές και βουτήματα. Οι περιφερειάρχες ήπιαν καφέ και άφησαν τα βουτήματα. Αλλά όλα τα «λεφτά» της σύσκεψης δεν ήταν η απόφαση για την ακύρωση των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, ούτε τα μέτρα που πάρθηκαν και πρέπει να παρθούν στα σχολεία, αλλά ο διάλογος ανάμεσα στον Κώστα Αγοραστό και στον Πρωθυπουργό.

***

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει αποστηθίσει μια φράση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ότι «δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε παρά μόνον τον φόβο». Είπε αυτή τη φράση, που άρεσε στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και παρατήρησε: «Κάθε φορά εσύ μου λες κάτι…».

Και είχε δίκιο ο Πρωθυπουργός. Την προηγούμενη φορά στη σύσκεψη των περιφερειαρχών ο κ. Αγοραστός του πέταξε το «η αλήθεια είναι η μόνη κόρη του χρόνου», άλλη φορά τους παρότρυνε «κάντε έστω και ένα γραμμάριο από πράξεις» ή αλλιώς «έργα και όχι πράξεις». Δεν ξέχασε μάλιστα και το… «res, non verba», αφήνοντας τους υπόλοιπους περιφερειάρχες άφωνους.

***

Ο Ρούσβελτ και ο κορωνοϊός

Αυτή τη φορά όμως επέμεινε ο Πρωθυπουργός ρωτώντας τον για τη συγκεκριμένη φράση, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Αγοραστό: «Είναι φράση του Ρούσβελτ, πρόεδρε, την είπε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 1933, γιατί ο φόβος παραλύει τα πάντα, τις δημόσιες υπηρεσίες κ.τ.λ. Ο Ρούσβελτ ζήτησε να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία». Ο Πρωθυπουργός γέλασε και αστειευόμενος του είπε: «Είδες; Περίμενε ο Ρούσβελτ 87 χρόνια για να τον επαναλάβεις εσύ» και βεβαίως όλοι γέλασαν.

***
Δεν γέλασαν όμως όταν τέθηκε επί τάπητος το θέμα των χρημάτων. O κ. Μητσοτάκης τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για την οικονομία και πως θα πρέπει να βοηθηθούν όσοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Τους είπε ακόμα να αποφεύγονται πράξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπερβολικές.

Πριν ακόμη τελειώσει η σύσκεψη των περιφερειαρχών, εις εξ αυτών (από τους πλέον γνωστούς και πολυσυζητημένους) φρόντισε να εκδώσει δελτίο Τύπου για να εξιστορήσει τα επιτεύγματά του στην εν λόγω σύσκεψη.

"Βηματοδότης" (tovima.gr)