«Η ΝΔ, στηρίζει το νομοσχέδιο που κινείται σε σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί πιθανόν από υπερβολικό ζήλο, προκαλέσουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Επισημαίνω λοιπόν πως χρειάζονται κάποιες επί μέρους αλλαγές σε ότι έχει να κάνει με την αδειοδότηση των νέων προϊόντων καπνού και την εξομοίωση του ηλεκτρονικού με το κανονικό τσιγάρο. 

Στο άρθρο 17 που αφορά την διαδικασία αδειοδότησης των νέων προϊόντων καπνού, θα πρέπει να “ακούσουμε” και την αγορά.  Ενώ η Οδηγία αναφέρεται σε υποχρεωτική κοινοποίηση σε αντιδιαστολή με την προαιρετική  αδειοδότηση, στο νομοσχέδιο το αλλάζετε προς το αυστηρότερο με την διαδικασία της αδειοδότησης να είναι υποχρεωτική! Γιατί υψώνετε τείχη και δυσκολεύετε την προσπέλαση νέων προϊόντων, ιδίως αυτή την δύσκολη εποχή που ο τζίρος έχει πέσει σημαντικά; Δεν μπορεί από τη μια να λέτε ότι θα φέρετε νόμο για την απλούστευση στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και από την άλλη να δυσκολεύετε τις αδειοδοτήσεις!!! 

Όσο για το άρθρο 24, που αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δεν θεωρώ πως θα πρέπει να εξομοιωθεί με το κανονικό. Επ’ ουδενί δεν μπορούμε να θεωρήσουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως “πύλη εισόδου” για κάποιον στον χώρο του τσιγάρου. Το αντίθετο συμβαίνει. Εκτός εάν θεωρούμε ότι η μεθαδόνη που χρησιμοποιείται για την απεξάρτηση των ναρκομανών λειτουργεί ως πύλη εισόδου στην ηρωίνη. Νομίζω ότι υπερβάλλετε». 

Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, στην ολομέλεια της βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση σχετικά με την “Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων”.

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και δη στο Υπουργείο Υγείας, καταλογίζοντας στην ηγεσία του, ξεκάθαρη παραβίαση νόμων, καθεστωτική νοοτροπία και επικίνδυνη αδιαφορία.

«Επιβάλλεται, η εκάστοτε Κυβέρνηση να δείχνει αποφασιστικότητα στους νόμους που ψηφίζει και με πράξεις να αποδεικνύει  σε όλους, πως οι νόμοι ψηφίζονται, για να εφαρμόζονται. Πώς όμως να σεβαστούν τους νόμους οι πολίτες, όταν εσείς οι ίδιοι που κυβερνάτε, ή τους παραβιάζετε, ή τους εφαρμόζετε κατά το δοκούν… 

Επισημαίνω πως, με ισχύ από 27/2, ψηφίσατε τον νόμο 4369/2016 που καθορίζει τον νέο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρει λοιπόν ο νόμος ρητά ότι : α) καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά την δημοσίευση του παρόντος προϊστάμενοι ,μέχρι την συγκρότηση των υπηρεσιακών οργάνων κρίσης  και β) οι διοικητές νοσοκομείων μπορούν να προβούν σε τοποθέτηση προϊσταμένων μόνον όπου υπάρχουν κενές θέσεις. 

Οι νέοι διοικητές, που εσείς ορίσατε, έχουν προχωρήσει σε πογκρόμ καρατομήσεων και μετακινήσεων προϊσταμένων σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το Γ. Γεννηματάς, το Σωτηρία, το Λαϊκό, η Αγία Όλγα, στην Πάτρα, τοποθετώντας κομματικούς φίλους σας, όπως αναφέρω σε σχετική ερώτησή μου. Αλήθεια το γνωρίζετε εσείς αυτό; Θα τιμωρήσετε τους διοικητές που παρανομούν; Θα αποκαταστήσετε την τάξη;» και συνέχισε, 

«Ο αναπληρωτής υπουργός σας, κ. Πολάκης, με έγγραφο, αξιώνει από τον ΕΟΠΥΥ να μεταφέρει τα χρηματικά του διαθέσιμα σε Συνεταιριστικές Τράπεζες κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Δείχνετε έτσι, την ολοκληρωτική αντίληψη που σας διακατέχει ως προς την εξουσία και την διαχείρισή της. 

Αντί να ασχολείστε με την διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, δεν ασχολείστε λίγο με τα τεράστια και πραγματικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ; Ξέρετε ότι οι συμβεβλημένοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, για πρώτη φορά παραμένουν απλήρωτοι, επί 7 συνεχόμενους μήνες και καλούνται να πληρώσουν και clawback! Οδηγείτε ενσυνείδητα επαγγελματίες ανθρώπους στη φυλακή».

Τέλος, αναφερόμενος στον κίνδυνο οριστικής απώλειας κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για τον χώρο της υγείας, δήλωσε, «Η ΝΔ είχε προχωρήσει στον σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής για την περίοδο 2014-2020. Εσείς, με πρόσχημα την επανασχεδίαση των εθνικών προτεραιοτήτων παγώσατε την διαδικασία μέχρι την άνοιξη του 2016 και μεταφέρατε ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων στην ψυχική υγεία και στις ΜΚΟ που τόσο αδυναμία έχετε!!! Μέχρι σήμερα δεν έχει βγει  ούτε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Μπορείτε να μας πείτε ποιός  είναι ο υπεύθυνος για την προώθηση και υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Υπουργείο σας και τι προτάσεις έχετε υποβάλλει, αν έχετε υποβάλλει!! Γιατί πολύ φοβούμαι ότι δεν έχετε υποβάλλει. Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την απάντησή σας».