Ερώτη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις  τεράστιες ζημιές στην παραγωγή κάστανου στο Δήμο Αγιάς, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά:

"Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα πέραν των μεγάλων ζημιών σε οικισμούς, σπίτια και καταστήματα στα παράλια του Δήμου Αγιάς την τεράστια απώλεια στην παραγωγή του κάστανου. Μάλιστα η απώλεια της παραγωγής, οι οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ανέρχεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Για μία ακόμη μία φορά οι αγρότες και η παραγωγή τους γίνονται έρμαιο των καιρικών φαινομένων, αφού απουσιάζουν παντελώς μέτρα προστασίας των ίδιων και της παραγωγής τους.

Συγχρόνως μεγάλες είναι και οι καταστροφές που έχει υποστεί η αγροτική οδοποιία της περιοχής, με συνέπεια οι αγρότες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα χωράφια τους είτε για να μεταφέρουν την παραγωγή τους είτε για να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα τους. 

Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη στοιχειώδους αντιπλημμυρικής προστασίας- θωράκισης, η υλοποίηση δηλαδή όλων των αναγκαίων έργων ώστε να μην καταστρέφονται περιούσιες, αγροτικές παραγωγές, που έχει ως αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί:

1. Ώστε να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί μέσω του ΕΛΓΑ με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις για το 100 % της ζημιάς

2. Για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι άδικος, αναχρονιστικός και αποζημιώνει με ψίχουλα πολύ κάτω από την πραγματική απώλεια εισοδήματος

3. Για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους."