Η Οικογένεια με ποσοστό εμπιστοσύνης 95% και οι Ένοπλες Δυνάμεις με ποσοστό 76,6% είναι οι θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες στην τελευταία δεκαετία της κρίσης από το 2011 μέχρι το 2020.

Την πρώτη πεντάδα εμπιστοσύνης συμπληρώνουν η Ελληνική Αστυνομία με ποσοστό 62,7%, το Εκπαιδευτικό Σύστημα με ποσοστό 61,2% και η Προεδρία της Δημοκρατίας με ποσοστό 56,1%.

Στον αντίποδα οι Έλληνες φαίνεται ότι δεν εμπιστεύονται σχεδόν καθόλου τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις οι οποίες τα συγκεντρώνουν μόλις το 15,4% της εμπιστοσύνης, τα Πολιτικά Κόμματα με ποσοστό 17%, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς με ποσοστό 20,8%, τα ΜΜΕ με ποσοστό 22% και τις Εργοδοτικές Οργανώσεις με ποσοστό 25,9%.

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση 24 ερευνών από το 2011 έως το 2020, των διαΝΕΟσις (6 έρευνες), Ευρωβαρόμετρου (10 έρευνες), ΚΑΠΑ Research (3 έρευνες), MetronAnalysis (2 έρευνες), MRB (2 έρευνες) και PublicIssue (1 έρευνα), από τις οποίες υπολογίσθηκε ο μέσος όροςτους και το αποτέλεσμα φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

•    Στην πρώτη θέση εμπιστοσύνης βρίσκεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ο θεσμός της οικογένειας, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο δεύτερος θεσμός που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνεςκαι χαίρουνπαραδοσιακά της εκτίμησηςτων πολιτών, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα είναι στις δύο τελευταίες θέσεις.

•    Από τους υπόλοιπους θεσμούς σημαντική εμπιστοσύνη απολαμβάνουν από την ελληνική κοινή γνώμημε ποσοστό πάνω από 50%, η Ελληνική Αστυνομία, το Εκπαιδευτικό Σύστημα, η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία.

•    Ποσοστά εμπιστοσύνης μεταξύ 40% και 50% παρουσιάζουν το Κράτος Πρόνοιας, το Ίντερνετ, οι Επιχειρήσεις, οι Ανεξάρτητες αρχές, η ΕΥΠ, το ΕΣΥ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

•    Μεταξύ των ποσοστών εμπιστοσύνης 26% και 40% βρίσκονται η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελληνική Κυβέρνηση, οι ΜΚΟ, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,το Τραπεζικό Σύστημα καιτο Ελληνικό Κοινοβούλιο

•    Τέλος στις χαμηλότερες θέσεις με ποσοστά κάτω από 26% είναι οι Εργοδοτικές Οργανώσεις, τα ΜΜΕ, οι Δημόσιες Υπηρεσίες και οι Οργανισμοί, τα Πολιτικά Κόμματα και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.