Aκόμα και εντός του σπιτιού συμβουλεύει να κρατούνται οι αποστάσεις, στο πλαίσιο προστασίας μας κατά του κοροναϊού, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Συγκεκριμένα ανάφερε πως, όσοι μένουν σπίτι να προσέχουν πολύ, να κρατούν αποστάσεις και εντός τους σπιτιού, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικοί φορείς.

Ο ίδιος τόνισε ότι συντριπτική πλειοψηφία δεν θα το καταλάβει ότι έχει τον ιό ή θα τον περάσει ελαφριά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, έχουμε τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τα πειραματικά και οι γιατροί τα χορηγούν στους ασθενείς κρίνοντας από τις ενδείξεις.

Μέχρι στιγμής με τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. «Όσο είναι λίγοι αυτοί που καταλήγουν στο νοσοκομείο τόσο περισσότερο θα αντέξει το σύστημα υγείας», επεσήμανε ο καθηγητής.

Επενδύσεις στο σύστημα Υγείας

Ο κοροναϊός δεν θα είναι ή μόνη πανδημία που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο κ. Μόσιαλος και επεσήμανε ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα υγείας της χώρας μας ώστε να αποφευχθεί η πίεση, καθώς και καταστάσεις τύπου Ιταλίας.

«Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα», τόνισε ο καθηγητής, διότι δεν θα έχουμε τόσους αναπνευστήρες για να καλύψουν όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια, τόνισε πως χρειάζεται προστατευτικό υλικό και για τους ασθενείς που πάνε και έρχονται στα νοσοκομεία, για όσους δηλαδή πηγαίνουν στα νοσοκομεία για θεραπείες.

Όσον αφορά τις υποθέσεις για τα κρούσματα, ο κ. Μόσιαλος είπε πως οι αναφορές για 8.000 με 10.000 κρούσματα είναι λογικές.

Πότε θα είναι έτοιμο το «κοκτέιλ φαρμάκων»

Τέλος, μιλώντας για την εξέλιξη στον τομέα των εμβολίων και των φαρμάκων, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «σε 6-7 βδομάδες θα ξέρουμε ποιο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα», τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι να βγει το εμβόλιο.

«Μια αμερικανική εταιρεία δοκιμάζει σε ανθρώπους ήδη ένα εμβόλιο και υπάρχουν περίπου 20 προσπάθειες παγκοσμίως», είπε και προσέθεσε πως οι εταιρείες θα ετοιμάσουν την παραγωγή τους πριν δοθεί η έγκριση για να μειώσουν το χρόνο αναμονής.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο καθηγητής είπε ότι αν τα δύο πρώτα λειτουργήσουν θα έχουμε άμεσα την κυκλοφορία τους, ενώ αν δε λειτουργήσουν, τα επόμενα θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι.

tanea.gr