Στην "κόκκινη" ζώνη, στην κατηγορία 4 του επιδημιολογικού χάρτη, μπήκαν το απόγευμα της Τετάρτης Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κιλκίς, με την ανησυχία των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα να κορυφώνεται.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα ισχύσουν στις περιοχές που πέρασαν στο «κόκκινο», δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί, και την απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, η κ. Λινού είπε ότι «είναι ήπια μέτρα που θα επηρεάσουν ελάχιστους ανθρώπους. Η μουσική θα μεταδώσει αν βγάλεις τη μάσκα, τραγουδάς δυνατά, ή χορεύεις αγκαλιά με κάποιον.

Αυτό για μερικούς ανθρώπους θα συμβεί 2 ώρες τη βδομάδα. Έχουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα σχολεία, που οι άνθρωποι είναι κοντά για 10-20 ώρες τη βδομάδα. Δε λέω ότι δε θα βοηθήσουν τα μέτρα που υιοθετούνται, αλλά θα βοηθήσουν ελάχιστα».

«Δεν νομίζω ότι το να μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς μόνο εμβολιασμένοι θα βοηθήσει. Με τη Δέλτα και κολλούν και μεταδίδουν τη νόσο και οι εμβολιασμένοι. Στα υπεραστικά λεωφορεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τα παράθυρα, να αερίζεται ο χώρος. Το σημαντικότερο όφελος για τον εμβολιασμένο είναι για τον ίδιο.

Δε θα μπει στην εντατική, δε θα διασωληνωθεί, παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν 20-30 φορές πιο συχνά σοβαρή νόσο. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά μεταδίδουν πολύ λιγότερο και πολύ σπανιότερα», συνέχισε.

megatv.com