Συνάντηση με τους κατοίκους της Περιφέρειας και ανάδειξη των μοναδικών έργων και πρωτοβουλιών που αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για την περιφέρεια και τον πληθυσμό της: αυτή είναι η φιλοδοξία της κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ανακοινώθηκε στις 8 Απριλίου. Σχεδιασμένη ως μια ωδή στην περιοχή και στους κατοίκους της, η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο καλλιεργεί αισθήματα υπερηφάνειας, καταδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής πραγματικότητας σε διάφορους τομείς, αλλά είναι και μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρώπη και τις περιφέρειές της.
Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η επαναδημιουργία της Λίμνης Κάρλας – ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη και, αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.
Γνωστή παλαιότερα ως Βοιβηίδα, η λίμνη Κάρλα βρίσκεται κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, ανάμεσα στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας και ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ήταν ένας πλούσιος υδροβιότοπος μεγάλης έκτασης, που αποξηράνθηκε το 1962, με στόχο, μεταξύ άλλων, να αποφευχθούν οι πλημμύρες που προκαλούσε στην περιοχή. Όμως, η αποξήρανσή της επέφερε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις – πολύ σοβαρότερες από αυτές που προσπάθησε να αποτρέψει η αποξήρανση.
Σήμερα, χάρη στο συγκεκριμένο έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ελληνικό Κράτος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η λίμνη Κάρλα είναι και πάλι ζωντανή, ενώ η παρουσία ψαριών, πουλιών και πελεκάνων αποδεικνύει ότι το οικοσύστημά της έχει ξαναγεννηθεί.
Η υλοποίηση του έργου ¨Επαναδημιουργία Λίμνης Κάρλας” ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1999 και ολοκληρώθηκε το 2013, με συνολική δαπάνη 245.000.000€, από τα οποία τα 39.000.000€ αποτελούν –μεταξύ 2007 & 2013- συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αναβίωση της Λίμνης Κάρλας σηματοδοτεί μια νέα περίοδο και μια «δεύτερη ζωή» για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, στη βελτίωση της ύδρευσης/άρδευσης και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, όχι μόνο γύρω από τη Λίμνη, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίζει ολοκληρωτικά την αισθητική του τοπίου, καθώς και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Προκειμένου να αναδειχτεί αυτό το περιφερειακό ορόσημο ως πόλος έλξης και σημαντικός εισφορέας στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας, έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι του Βόλου μπροστά από το μνημείο των Ηρώων μια διαδραστική υπαίθρια παρουσίαση με ενσωματωμένο photobooth, που καλεί τους επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά, τραβώντας σέλφι φωτογραφίες και ανεβάζοντάς τες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τη λίμνη Κάρλα θα μπορούν να βλέπουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες όλης της Περιφέρειας, μέσα από έντυπες και ψηφιακές εικόνες, μεταξύ 8 Απριλίου και 8 Μαϊου.