Την Κυριακή 7 Μάη 2017, στις 11.30 πμ, στο χωριό Πυξός της Φλώρινας, θα πραγματοποι-ηθεί εκδήλωση προς τιμή της Α’ Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ).
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Δημήτρης Κουτσούμπας, που θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τη σ. Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο αγώνας του ΔΣΕ άφησε το αποτύπωμά του στο παγκόσμιο εργατικό και λαϊκό κίνημα, η δε συμμετοχή των γυναικών σε αυτόν αποτέλεσε παρακαταθήκη στον αγώνα για την ισοτιμία της γυ-ναίκας.
Η συμβολή των γυναικών στο ΔΣΕ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ένοπλης τα-ξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι μαχήτριες του ΔΣΕ ανέρχονταν στο ¼ της συνολικής του δύναμης και η συντριπτική πλειοψηφία τους προερχόταν από την αγρο-τιά.
Τομή για τη γυναικεία συμμετοχή αποτέλεσε η ίδρυση της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ). Στις 25 Οκτώβρη 1948 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική της σύσκεψη.
Ως μαζική γυναικεία οργάνωση είχε σκοπό να συσπειρώσει, όχι μόνο τις μαχήτριες του ΔΣΕ, αλλά και γυναίκες από τις «ελεύθερες περιοχές» και την υπόλοιπη Ελλάδα για τη στήριξη του αγώνα του ΔΣΕ, με το όπλο και το χωνί στο χέρι, με τον τύπο, με γνώμη στη συνέλευση, στα μετόπισθεν.
Η Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έγινε στις 1-3 Μάρτη 1949, μέσα στη φωτιά της μάχης, σε ένα πο-λεμικό αμπρί, όπου συμμετείχαν 325 εκλεγμένες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια και δυσκολίες για να φτάσουν μέχρι εκεί.
Εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν, αξιοποιώντας τα πολύτιμα διδάγματα του τα-ξικού αγώνα που μας κληροδότησαν.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
-    Ομιλία από το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ, σ. Ελ. Μπέλλου
-    Αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ
-    Παρουσίαση του χρονικού της ιδρυτικής σύσκεψης και της συνδιάσκεψης της ΠΔΕΓ
-    Μουσικό αφιέρωμα από χορωδία γυναικών.
 Θα αναχωρήσει λεωφορείο την Κυριακή 07:00 πμ από την πλατεία λαού( Ωδείο)