Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με τη συμμετοχή έως εννέα ατόμων από δύο οικογένειες προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ για τους περιορισμούς που θα ισχύσουν και στις γιορτές με στόχο τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

Ομως το όριο των ατόμων που θα καθίσουν γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανησυχεί τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

«Τις γιορτές θα πρέπει να περάσουμε στον στενό πυρήνα της οικογένειάς μας» συστήνει ο κ. Γουργουλιάνης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή τη σημερινή εικόνα εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας που φαίνεται να βρίσκεται σε «λεπτή ισορροπία».

Οπως εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης αυτή την περίοδο καταγράφεται μείωση των μολύνσεων από τον κορονοϊό. «Το βλέπουμε στην εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει μειωθεί κατά 30% έως 40% κάτι που συνεπάγεται ότι μειώθηκαν και οι μολύνσεις και μάλιστα για διάστημα 15 ημερών πριν. Επίσης, μπορεί οι κλίνες της ΜΕΘ να είναι καλυμμένες, η πίεση όμως μειώθηκε. Αρα σε γενικές γραμμές η κατάσταση δείχνει να είναι καλύτερη», τονίζει.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας παρατηρεί ότι η μείωση των μολύνσεων άργησε να αρχίσει, ωστόσο άρχισε και πλέον ο δείκτης θετικότητας των τεστ κινείται στο 5% περίπου. Δηλαδή στα 100 τεστ που γίνονται τα 5 είναι θετικά όταν τις προηγούμενες ημέρες ο δείκτης θετικότητας ήταν 10%-11%.

Παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει και είναι υψηλός. «Αν στα 32.000 τεστ που έχουν γίνει τα 1.920 είναι θετικά αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1 τους 20 μπορεί να είναι μολυσμένος. Αρα είναι αρκετά υψηλή η πιθανότητα στα εννέα άτομα δύο οικογενειών που θα βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι να υπάρχει ένας θετικός», παρατηρεί ο κ. Γουργουλιάνης και διατυπώνει ξεκάθαρα την ανησυχία του: «Με ανησυχεί το ρεβεγιόν των εννέα ατόμων και η συνάντηση δύο οικογενειών και για αρκετές ώρες σε κλειστό χώρο. Για παράδειγμα προσωπικά θα επιλέξω να φάμε με την κόρη μου στο σπίτι με ανοιχτά παράθυρα», τονίζει ο ίδιος συμβουλεύοντας τους πολίτες να κάνουν ρεβεγιόν στον στενό πυρήνα της οικογένειάς τους προκειμένου να μειωθεί πιθανότητα διασποράς του ιού.

taxydromos.gr