Για την ύπαρξη ενός σημαντικού ποσοστού μαθητών που έχουν αποκτήσει ανοσία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τώρα να μην παρατηρείται μεγάλη διασπορά στα τμήματα, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.

Ο πρώην πρύτανης μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» και παρουσίασε το πλαίσιο της εξέλιξης της πανδημίας την περίοδο που διανύουμε.

Όπως ανέφερε «ήδη βιώνουμε την ύφεση του τέταρτου κύματος. Αναμένουμε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και ένα ακόμη κύμα που, όμως, θα είναι διαχειρίσιμο και πιο ήπιο. Έτσι ελπίζουμε ότι προς τα τέλη της άνοιξης, θα έχει υποχωρήσει και η πανδημία. Βέβαια ο κορωνοϊός θα συνεχίζει να υπάρχει, άλλωστε υπήρχε και πριν, και μπορεί να επανέλθει με κάποιες μικρές εξάρσεις».

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα και τον μεγάλο φόβο που είχε καλλιεργηθεί στην Ελλάδα, όταν είχε εμφανιστεί πριν δύο μήνες, είπε πως «οι μεταλλάξεις κάνουν πιο ήπιο και πιο μεταδοτικό τον ιό. Και αυτό φαίνεται με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι μεταδοτική, αλλά οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούν τους 330 και οι θάνατοι είναι γύρω στους 30, δηλαδή χαμηλότερα από τα προηγούμενα κύματα.

Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο ήπια, αφετέρου γιατί έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Εμείς είχαμε τις εικόνες της μετάλλαξης Δέλτα από την Ινδία, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη, έχει ένα πολύ κακό σύστημα υγείας και ο πληθυσμός δεν είχε εμβολιαστεί».

Ο καθηγητής ρωτήθηκε και για το αν το ποσοστό 70% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα είναι αρκετό, τονίζοντας πως δεν είναι αρκετό για να κτιστεί το τείχος ανοσίας. Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρουμε, πόσο είναι το ποσοστό πληθυσμού με φυσική ανοσία.

Στη Νορβηγία και τη Δανία, εμβόλια και φυσική νόσηση, έχουν προσφέρει μια ανοσία στον πληθυσμό που αγγίζει το 95%, και γι’ αυτό εξαλείφθηκαν τα υγειονομικά μέτρα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το ποσοστό, αλλά στις μελέτες που κάνουμε σε τρεις περιοχές, σε Δομοκό, Μαλεσίνα και Δεσκάτη, φαίνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 80%. Βέβαια χρειάζεται και άλλο».

Για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως «δυστυχώς υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό ατόμων άνω των 60 ετών, περίπου 30%, που δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται για άτομα που κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν, αν νοσήσουν. Και θα εξακολουθεί να υπάρχει πίεση για το ΕΣΥ».

Τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και 4,5 εβδομάδες

«Τα στοιχεία μέχρι στιγμής από τα σχολεία εμφανίζουν μια ελεγχόμενη κατάσταση. Βέβαια εδώ να σημειώσουμε πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών πάνω από 15-20%, ίσως και 30%, το οποίο έχει αποκτήσει φυσική νόσηση. Και αυτό έχει γίνει τους προηγούμενες μήνες, ιδίως του καλοκαιριού, που τα παιδιά μέσα από τις παρέες που έκαναν στα πάρκα, τις παραλίες, τα πάρτι, μπορεί να μολύνθηκαν, αλλά ήταν είτε ασυμπτωματικά είτε είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, που δεν ώθησαν τους γονείς τους για να κάνουν τεστ. Αυτά τα παιδιά που είναι προστατευμένα με φυσική νόσηση, έχουν επιστρέψει στο σχολείο» κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης.

e-thessalia.gr