Το θέμα «των τιμών των αμνοεριφίων - σε σχέση μάλιστα με το συνδυασμό αυξημένης εγχώριας ζήτησης και εξαγωγών – κατά την Πασχαλινή περίοδο» φέρνει στη βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Λαρισαίου πολιτικού:

Η φετινή, είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τον κτηνοτροφικό κόσμο, καθώς οι χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας σε συνδυασμό με τις απώλειες αμνοεριφίων και την μικρή παραγωγή γάλακτος, λόγω των θερμοκρασιών του χειμώνα, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην Πασχαλινή περίοδο, καθώς ο συνδυασμός αυξημένης εγχώριας ζήτησης και εξαγωγών - αφού το Πάσχα των Καθολικών συμπίπτει φέτος με το Ορθόδοξο - γέννησε ελπίδες για υψηλότερες τιμές στα αμνοερίφια.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται αναντιστοιχία ζήτησης και τιμής, η οποία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.

Επειδή για τους Έλληνες κτηνοτρόφους η Πασχαλινή περίοδος αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική τους επιβίωση.

Επειδή σε κάθε Πασχαλινή περίοδο, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αμνοεριφίων.

Επειδή υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις κτηνιάτρων για τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επειδή πρέπει να διασφαλιστεί και η υγειονομική προστασία των καταναλωτών.

Αναλυτικά τα ερωτήματα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1) Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των εισαγόμενων ζώντων αμνοεριφίων και πόσα από αυτά έχουν σφαγεί στη χώρα μας; 

2) Ποιος ο αριθμός των ντόπιων αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί; Καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση;

3) Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σφαγεία, υπεραγορές και κρεοπωλεία;

4) Σε ποιες  ενέργειες  προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο – με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη κτηνιάτρων σε όλη τη χώρα - για τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειακών ενοτήτων;