Στο μείζον θέμα της κατάργησης ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, επανέρχεται ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση που κατέθεσε μαζί με τους βουλευτές του Τομέα Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης -κκ. Νίκη Κεραμέως, Ιωάννη Ανδριανό και Μαρία Αντωνίου - προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Οι βουλευτές του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, - που μόνο ικανοποιημένοι δεν έμειναν από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας  περί έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ -χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις του Υπουργείου, ως “μαζική αποβολή” σε μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων, που οδηγεί στην οριστική διακοπή των σπουδών τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος πολιτικός έχει καταθέσει προ ημερών ερώτηση για τα τμήματα ΕΠΑΛ που καταργούνται στο Ν. Λάρισας ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Με την υπ’ αρ. Φ12/134644/Δ4, ΦΕΚ Β’ 2891/21-8-2017 Υπουργική Απόφασή σας, ορίστηκε ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α΄ Τάξης, τμήματος Τομέα της Β΄ Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ΄ Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.). 

Η Απόφαση αυτή οδήγησε στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑ.Λ. που δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών. Προκειμένου, δε, να απαλειφθούν εν μέρει οι δυσμενείς συνέπειες της εν λόγω Απόφασης, εγκρίθηκε με τις υπ’ αρ. Πρωτ. 1470/20-9-2017, 1482/27-9-2017, 1484/28-9-2017 και 1506/3-10-2017 Αποφάσεις του Υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκη η κατ’ εξαίρεση λειτουργία ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2017-2018. 

Τα, δε, ολιγομελή τμήματα ΕΠΑ.Λ. που εξαιρέθηκαν με τις μετέπειτα Αποφάσεις, δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις τμημάτων, το κλείσιμο των οποίων συνιστά καίριο πλήγμα στους μαθητές τους, για τους προαναφερθέντες λόγους όπως η νησιωτικότητα, η μοναδικότητα τμήματος ανά νομό ή η επαγγελματική διέξοδος που προσφέρει σε ενήλικες.

Στην πρόσφατη εγκύκλιο υπ’ αρ. Πρωτ. Φ1α/162351/Δ4/28-9-2017, διευκρινίζεται ότι «οι μαθητές οι οποίοι υπέβαλαν ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης σε ολιγομελή τμήματα των οποίων η λειτουργία δεν εγκρίθηκε δύνανται: 1. να εγγραφούν εντός σχολικής μονάδας σε άλλο τομέα ή ειδικότητα ή 2. να μετεγγραφούν σε άλλη σχολική μονάδα με απόφαση των Δ.Δ.Ε.», ενώ αγνοούνται τα πραγματικά ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης.

Τέλος, με σημερινή σας ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο χαρακτηρισμός του Υπουργείου Παιδείας ως «ανάλγητο που κλείνει τμήματα» των ΕΠΑΛ οφείλεται στον «τεχνητό θόρυβο» από φορείς και ΜΜΕ, και όχι στις πρακτικές σας, εξακολουθείτε να μη δίνετε τις καίριες απαντήσεις που απαιτούν οι πληγέντες από την εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Στη σημερινή σας ανακοίνωση επαναλαμβάνετε ότι στοχεύετε «στη στήριξη και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης». Αντ’ αυτού, διαπιστώνεται απορρύθμιση και υποβάθμιση, ευνοείται η σχολική διαρροή, ενώ η ανασφάλεια έχει ήδη καταλάβει τους μαθητές που βρίσκονται για άλλη μία φορά προ δυσάρεστης εκπλήξεως εν τω μέσω των σπουδών τους, βλέποντας ως κυριότερη διέξοδο την διακοπή των σπουδών τους.