Ερώτηση προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, κατέθεσε με άλλους συναδέλφους του, - με πρώτο υπογράφοντα, τον Τομεάρχη Αγροτικών, κ. Γιώργο Κασαπίδη -, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Την εξάπλωση της οζώδους δερματίτιδας”.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζουν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πλήρη αδιαφορία στις συνεχείς προειδοποιήσεις για εξάπλωση της νόσου και αργοπορημένα αντανακλαστικά στη λήψη προληπτικών μέτρων.

«Από τον Μάρτιο του 2016, επισημάναμε στον κ. Αποστόλου την ανάγκη λήψης άμεσων προληπτικών μέτρων, ώστε να μην εξαπλωθεί η νόσος. Το Υπουργείο, κατά την προσφιλή Κυβερνητική τακτική, αδιαφόρησε επιδεικτικά και σήμερα χιλιάδες κτηνοτρόφοι, βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο, να χάνεται και το κράτος να βρίσκεται σε παράλυση», επεσήμανε σε δηλώσεις του, ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας εξαιτίας της προσβολής των βοοειδών εκ νέου και τη φετινή χρονιά από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας. Χιλιάδες είναι οι θανατώσεις προσβεβλημένων ζώων  σε περισσότερες από 60 εκτροφές της χώρας, καθώς παρά τα κρούσματα της ασθένειας κατά την περυσινή χρονιά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κατάφερε να αποτρέψει και να σταματήσει την επανεμφάνισή της.  

Το ενδεχόμενο αυτό με τη σχετική επισήμανση του επερχόμενου κινδύνου και της ανάγκης για επιφυλακή των υπηρεσιών και για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας, είχε επισημανθεί με την υπ. αριθμ. 4145/22.03.2016 ερώτηση που είχαμε υποβάλει 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αποστόλου. Ωστόσο, η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ όχι μόνον απαξίωσε να μας απαντήσει εδώ και τρείς μήνες, αλλά μάλλον υποτίμησε τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ζωονόσου και δεν έλαβε δραστικά μέτρα για την αποτροπή της. Αποτέλεσμα είναι το τελευταίο διάστημα η ασθένεια να παρουσιάζει τρομακτική έξαρση και εξάπλωση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για την ελληνική βοοτροφία σοβαρές είναι οι ευθύνες πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Για όλες τις αστοχίες και τις παραλείψεις που όχι μόνο δεν απέτρεψαν την επανεμφάνιση της νόσου, αλλά αντίθετα οδήγησαν στη σημερινή μεγάλη καταστροφή για το ζωικό κεφάλαιο ιδιαίτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, οφείλει ο Υπουργός να ενημερώσει δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του κτηνιάτρου εκτροφής, η πλημμελής και καθυστερημένη εφαρμογή του εμβολίου για τη νόσο και αυτή με μεταφορά του κόστους στον κτηνοτρόφο, η υποστελέχωση των υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό και η καθυστέρηση στη χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά, αποκαλύπτουν την απουσία σχεδίου της πολιτικής ηγεσίας έως και την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική βοοτροφία, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Κατόπιν όλων αυτών Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και την αποτυχία να περιορισθεί το συγκεκριμένο νόσημα, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις επιστημονικού και πολιτικού κόσμου; Θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες;

2.Υπάρχει σχέδιο για την εκρίζωση της νόσου και επαρκής χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του, συμπεριλαμβανομένων του εμβολιασμού των κοπαδιών και της εξυγίανσης τους;

3.Προβλέπεται να προμηθευτεί η χώρα εμβόλια για την προληπτική αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας και έχουν εξασφαλιστεί τα αντίστοιχα κονδύλια; 

4.Κατά πόσο λειτουργεί ο μηχανισμός επιτήρησης για την έγκαιρη εντόπιση εστιών ύπαρξης του υπεύθυνου ιού;

5.Σκοπεύει και με ποια μέτρα η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προστατέψει τις παραμεθόριες εκμεταλλεύσεις από τη μετάδοση νοσημάτων που προέρχονται από όμορες χώρες;