Την δημιουργία σκληρού πυρήνα μακροχρόνιας ανεργίας, το υψηλό ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν και την αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας οι οποίες επανατροφοδοτούν την ανεργία, καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το εργατικό δυναμικό, κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας εμφανίζεται μειωμένο στο 20,2%, έναντι 22,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ο αριθμός των ανέργων παραμένει υψηλός (970.062 άτομα).
Παράλληλα, η μερική απασχόληση και η προσωρινή εργασία ξεπερνούν το 18%.
Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, ανέρχεται στο 9,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων με προσωρινή εργασία φθάνει το 8,7%, σημαντικά αυξημένο (κατά 11%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
Η προσωρινή εργασία, επανατροφοδοτεί σε μεγάλο ποσοστό την ανεργία, δεδομένου ότι οι βασικότεροι λόγοι διακοπής της απασχόλησης είναι είτε η απόλυση (28,5%) είτε η περιορισμένη διάρκεια της εργασίας (24,1%).
Η πλειονότητα των ανέργων (75,6%) αναζητά εργασία χωρίς αποτέλεσμα για ένα έτος ή και περισσότερο (σε κάποιες περιπτώσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών).
Όσοι δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι), φθάνουν το 20,5%.
Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ξεπερνά το 24,%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ περιορίζεται στο 8,6%.
athina984.gr (Δημήτρης Κωστάκος)