Την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας Απόστολου Τζαμαλή προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος ιδιοκτήτη και διευθύνοντος συμβούλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά εστιάζει στην αλλοίωση των απουσιολογίων και παράλληλα στην απόκρυψη των απουσιών, των ίδιων μαθητών προφανώς, στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου παιδείας (my school) με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση των μαθητών - υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Πρόκειται για μία διαδικασία που κορυφώνεται προς το τέλος του σχολικού έτους δίνοντας έτσι τη δυνατότητα προαιρετικής φοίτησης των ενδιαφερομένων μαθητών που αποκτούν άνεση χρόνου για να κάνουν φροντιστήρια, με απώτερο σκοπό την καλύτερη επίδοση στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με τον συντάκτη της αναφοράς να χαρακτηρίζει την διαδικασία "δέλεαρ" για τους μαθητές και προσέλκυση γονέων, με “αθέμιτο οικονομικό όφελος” για το εν λόγω σχολείο προφανώς σε βάρος άλλων ιδιωτικών σχολείων της Λάρισας.

Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο κύριος Τζαμαλής θα διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα μέσω του αρχείου του απουσιολογίου για τα δύο τελευταία εκπαιδευτικά έτη, όπως επίσης θα εξεταστούν οι απουσιολόγοι αλλά και οι υπεύθυνοι των τμημάτων.

Το θέμα των απουσιών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί όνειδος της δημόσιας εκπαίδευσης, αφού εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως οι μαθητές της τρίτης λυκείου χρησιμοποιώντας την δυνατότητα των 114 απουσιών, ειδικά μετά τις διακοπές του Πάσχα, εγκαταλείπουν το δημόσιο σχολείο και παρακολουθήσουν μόνο τα φροντιστήρια.

Βαγγέλης Κακάρας Ελευθερία