Την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας Ελλάδας - ΗΠΑ αντικατοπτρίζει με μια σειρά αναφορών η νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η συμφωνία αναμένεται να είναι πενταετής και αφορά νέα βάση πιθανότατα στη Σκύρο, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας με την 110 Π.Μ., στη Λάρισα, όπου θα λειτουργήσει και βάση για drones.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2019 είχε γίνει στην 110 Πτέρυγα Μάχης μια πρώτη επίδειξη του αμερικανικού drone MQ-9 guardian από την αμερικανική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems. To drone μπορεί να έχει άριστη συνεργασία με τα ελληνικά F-16 και μπορεί επίσης να διασυνδεθεί με όλα τα συστήματα του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας την άμυνα της χώρας.

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) συζητείται να περιλαμβάνει ακόμα δύο νέες τοποθεσίες: μία στον Εβρο, πιθανότατα στην Ξάνθη, στα πρότυπα της Αλεξανδρούπολης, και άλλη μία νέα βάση στο Αιγαίο με τη Σκύρο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Πρόκειται για δύο τοποθεσίες στις οποίες η Ελλάδα θέλει διαχρονικά να αυξήσει το αμερικανικό αποτύπωμα και είχαν συζητηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν ανάμεσα σε ακόμα 23 άλλες τοποθεσίες.

Παράλληλα εξετάζεται η αναβάθμιση ακόμα ενός λιμανιού της Βόρειας Ελλάδας, πιθανότατα της Καβάλας, που μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων.

Εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)