Σε κλίμα καχυποψίας απέναντι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η αυριανή σύσκεψη για την Κάρλα πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι σύσκεψη στην Περιφέρεια  όπου ο καθηγητής κ. Κορμάς θα κληθεί να καταθέσει στοιχεία μετρήσεων για τους θανάτους πτηνών που εντόπισε η ομάδα του στην Κάρλα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι αργυροπελεκάνοι που είχαν ασθενήσει αλλά τους δόθηκε θεραπεία, συνέρχονται σταδιακά.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το εργαστήριο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ( Λάρισα) δεν προκύπτει ειδικός παθογόνος μικροοργανισμός, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός ασκαρίδων στα νεκρά πτηνά ενώ στα ληθαργικά πτηνά παρατηρήθηκαν φυσιολογικά ευρήματα κυτταρολογικής ανάλυσης.

Επιπλέον ζητήθηκαν τα αποτελέσματα και το ανάλογο πόρισμα σχετικά με την υπαιτιότητα των κυανοτοξινών στο φαινόμενο του θανάτου των πτηνών, όμως οι υπεύθυνοι ερευνητές του Παν/μιου Θεσσαλίας αρνήθηκαν την δημοσιοποίησή τους.

Επισημαίνεται επίσης ότι η κατάσταση των πτηνών που εστάλησαν για περίθαλψη βαίνει βελτιούμενη μετά από χορήγηση ειδικής θεραπείας.

Επιπρόσθετα ο Φορέας αναμένει επιπλέον τις τοξικολογικές εξετάσεις ( έχουν σταλεί σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα) καθώς και τα αποτελέσματα εκ μέρους του εξειδικευμένου εργαστηρίου της Κτηνιατρικής Σχ. Του Παν/μίου Θεσσαλίας.

Επίσης συνεργάζεται με το δήμο Ρήγα Φεραίου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την λήψη όποιων άμεσων μέτρων όταν αυτά υποδειχθούν με την ολοκλήρωση του ιατροδικαστικού πορίσματος και τέλος ενημερώνει για τα μέχρι τώρα πορίσματα όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

e-thessalia