Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται ως η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου, γνωστή και με το όνομα Blue Monday. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων έχει τελειώσει, η θερμοκρασία είναι χαμηλή και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας οπότε όπως τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος η ημέρα που είναι η 17η Ιανουαρίου ίσως να έχει περισσότερη βαρύτητα. 

Πώς όμως καθιερώθηκε η Blue Monday; Το 2004, ο Κλιφ Αρνάλ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ δημιούργησε τη μαθηματική φόρμουλα της «Blue Monday» μετά από αίτημα εταιρείας που του ζήτησε για διαφημιστικούς λόγους να ερμηνεύσει με κάποιο τρόπο τη μελαγχολία που νιώθουμε μετά τις γιορτές. Αυτή η αμφιλεγόμενη φόρμουλα, η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους μαθηματικούς, περιλαμβάνει τον χρόνο που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι στόχοι που δεν εκπληρώσαμε, τα οικονομικά χρέη, την ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε. 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ημέρα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς δημιουργεί περισσότερο άγχος, ίσως και πανικό. Από την άλλη, όμως, ίσως να ανοίξει διάλογο για την ψυχική υγεία και τα όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με την έξαρση της Covid-19. 

Ο δρ. Φίλιπ Κλαρκ, λέκτορας ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι δηλώνει στο BBC: «Άρχισα να μιλάω κατά της Blue Monday όταν είδα εταιρείες να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος αισθάνεται μελαγχολία τον Ιανουάριο, μόλις πέρασε η περίοδος των Χριστουγέννων όπου βρεθήκαμε με οικογένεια και φίλους. Αυτό που θα πρέπει να θυμόσαστε είναι ότι η Blue Monday δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, δεν υπάρχει καν απόδειξη ότι ο Ιανούαριος επηρεάζει την ψυχική υγεία παρόλο που μπορεί να φαίνεται έτσι. Όμως η Blue Monday είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε δύσκολες συζητήσεις για την κατάθλιψη και το άγχος και αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα».  

Με πληροφορίες από το BBC.

kathimerini.gr