Αυξάνεται ραγδαία ο απολογισμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 50.
Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.
Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι βρέθηκαν οι σοροί 26 ανθρώπων (ανάμεσά τους και μικρά παιδιά) στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Ν. Μάκρη, όπου κατέφυγαν προκειμένου να αποφύγουν τις φλόγες.
Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές δήλωσε πως «ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ 300 οχήματα έχουν καεί.
172 τραυματίες
Στο μεταξύ, σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν πάνω από 170 άτομα, εκ των οποίων οι 11 συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Ζούμε μια «δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη ημέρα» δήλωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «στα νοσοκομεία χθες είχαν διακομιστεί, κυρίως με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 156 ενήλικες και 16 παιδιά. Από τους 156 ενηλίκους οι 11 είναι διασωληνωμένοι. «Ευτυχώς τα 16 παιδιά είναι σε κατάσταση που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή» πρόσθεσε ο κ. Παπαευσταθίου.
Όπως εξήγησε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ «όλοι οι παραπάνω είναι άνθρωποι που κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα συμπολίτες μας και τουρίστες, που έλαβαν πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ που ήταν στο σημείο με κινητές μονάδες». Επίσης, πολύ μεγάλος αριθμός διακομίστηκε στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο ή με δικά τους μέσα, αλλά μετά την παροχή πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο και έφυγαν.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, «στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα, κινητές μονάδες και μηχανές και τα νοσοκομεία, αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, από χθες το βράδυ με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, είναι σε κατάσταση επιφυλακής για να αντιμετωπίσουν ό,τι θέμα προκύψει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ