Σε «σαφή αποκλιμάκωση» βρίσκεται η πανδημία στην χώρα όπως υπογράμμισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού».

«Σαφής η αποκλιμάκωση της πανδημίας. Μπορεί να μην είναι αυτή που περιμέναμε, αλλά είμαστε σε καλό σημείο. Από την άλλη εβδομάδα, τα νοσοκομεία μπαίνουν σε κανονική λειτουργία. Πρέπει να μπούμε γρήγορα σε μια κανονική λειτουργία γιατί μια σειρά χειρουργείων έμειναν πίσω» σημείωσε.

Σχετικά με την μετάλλαξη που είχε χαρακτηριστεί ως «αθηναϊκή» έκανε λόγο ότι «και ζημιά κάνει και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια».

Σύμφωνα με τον γιατρό η συγκεκριμένη μετάλλαξη εμφανίστηκε πρώτα τη Νιγηρία. «Φυσιολογική διαδικασία των ιών οι μεταλλάξεις. Καλή ανταπόκριση και στις μεταλλάξεις έδειξαν τα εμβόλια».

Εμβολιασμός εγκύων και AstraZeneca

«Οι εγκυμονούσες ή όσες το προγραμματίζουν επιβάλλεται να εμβολιαστούν. Η μόλυνση της εγκυμονούσας κυρίας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη με προβλήματα πρόωρου τοκετού αλλά δημιουργεί προβλήματα και στο έμβρυο» σημείωσε ο Λαρισαίος καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, συντασσόμενος με την ανακοίνωση της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις και πόσο αυτές καλύπτονται από τα εμβόλια, υποστήριξε ότι όλα τα εμβόλια που αδειοδοτήθηκαν είναι αποτελεσματικά σε όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη, αν και δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά.

«Όμως για να προστατευθούμε δεν χρειαζόμαστε 100% αποτελεσματικότητα. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης έχει προστασία 35-60%. Και όμως προστατεύει» εξήγησε.

Σχετικά με την AstraZeneca, είπε ότι σε 110 εκατομμύρια δόσεων, καταγράφηκαν 410 συμβάντα θρομβοπενίας, τα οποί πλέον αντιμετωπίζονται.

Ακόμα, είπε, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει «αποτελεσματικότητα και εργαστηριακή και κλινική στην ινδική μετάλλαξη». «Αδικημένο εμβόλιο. είναι Ασφαλέστατο και αποτελεσματικό» πρόσθεσε.

megatv.com