Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται εκφυλιστική. Συνήθως εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία και αποτελεί είτε αποτέλεσμα τραυματισμού είτε προκαλείται από χρόνια παχυσαρκία.

Η αρθρίτιδα γόνατος και η αρθρίτιδα  ισχίου είναι από τους πιο γνωστούς τύπους. Και οι δύο αυτές αρθρώσεις είναι πολύ σημαντικές για την στήριξη του σώματος και την ευκολία κινητικότητας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, όταν πλέον η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη, η σύγχρονη ιατρική εφαρμόζει μεθόδους όπως η ολική αρθροπλαστική γόνατος και η ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

•    Πόνος στις αρθρώσεις

•    Άκαμπτες αρθρώσεις και δυσκολία κίνησης

•    Ανικανότητα ευλυγισίας μιας άρθρωσης

•    Οίδημα

•    Φλεγμονή

Θεραπεία

Κάθε στάδιο της οστεοαρθρίτιδας έχει και διαφορετική αντιμετώπιση.Η επέμβαση είναι σωτήρια αν ο χόνδρος είναι κατεστραμμένος και ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία μέχρι και στο περπάτημα.

Στόχος της αρθροπλαστικής είναι η όσο το δυνατόν περισσότερο ανώδυνη αποκατάσταση της άρθρωσης. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε νέους όσο σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Για να αποφασιστεί η επέμβαση, λαμβάνονται υπόψη πολλά κριτήρια όπως είναι η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και ο τρόπος ζωής.

Η αναισθησία είναι γενική και πραγματοποιείται με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα fast track protocols που εφαρμόζονται μπορούν να προκαλέσουν πολύ πιο γρήγορη αποκατάσταση στον ασθενή, ώστε να σηκωθεί να περπατήσει την επόμενη κιόλας ημέρα του χειρουργείου.

Οι ασθενείς με σημαντικά κινητικά προβλήματα πλέον έχουν μία πολύ σημαντική ελπίδα ότι θα γίνουν καλά και θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Πέρα από τις επεμβατικές μεθόδους, υπάρχουν και οι συντηρητικές μέθοδοι, όπως οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο.

Νικόλαος Ροΐδης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

https://www.roidisnt.gr/