Οι πρώτες διαθέσιμες εικόνες με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Θεσσαλία μέσω δορυφόρου δίνονται στη δημοσιότητα από το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.). Ειδικότερα ο αντιπρόεδρος  της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Δρ Σωτήρης Βαλκανιώτης – Γεωλόγος , με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας παραθέτει την πρώτη διαθέσιμη εικόνα του δορυφόρου Sentinel-1B από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου  η οποία αποτυπώνει  καθαρά τις πλημμυρισμένες εκτάσεις μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και σχολιάζει:
Για την Δυτική Θεσσαλία, και κυρίως την πεδινή περιοχή των Τρικάλων και Καρδίτσας, οι εκτάσεις που είναι πλήρως ή μερικώς πλημμυρισμένες εντοπίζονται τοπικά στην περιοχή Δενδροχώρι – Βαλτινό και Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα, με την μεγαλύτερη ένταση κατά μήκος της κοίτης του Πηνειού. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αντίθεση με προηγούμενα πλημμυρικά φαινόμενα μεγάλης έντασης, στην περιοχή Φαρκαδόνα - Πηνειάδα δεν παρατηρούμε κατακλυζόμενες εκτάσεις. Τα πλευρικά κανάλια εγκιβωτισμού της κοίτης του Πηνειού στο τμήμα Τρίκαλα-Φαρκαδόνα, παρά την πλήρη σχεδόν κατάκλυση εντός της κοίτης, συγκράτησαν τον κύριο όγκο νερού και περιόρισαν την  έκταση της πλημμύρας προστατεύοντας τις γύρω καλλιέργειες και οικισμούς.
Οι δορυφορικές εικόνες μας επιτρέπουν πλέον την χαρτογράφηση των πληγέντων εκτάσεων με ακρίβεια και ταχύτητα. Οι εικόνες radar, όπως του Ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1, δεν περιορίζονται από τις καιρικές συνθήκες και προσφέρουν λήψη εικόνων ακόμα και με πλήρη νεφοκάλυψη ή βροχόπτωση.