Στις τάξεις τους για δια ζώσης μαθήματα επιστρέφουν από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, όπως ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Μόνη εξαίρεση οι «κόκκινες» περιοχές στις οποίες θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

Θετική ήταν νωρίτερα η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας από την 1η Φεβρουαρίου

Το σκεπτικό βάσει του οποίου προχώρησαν στην εισήγησή τους οι ειδικοί συνδέεται με το γεγονός ότι η λειτουργία των σχολείων, υπό προϋποθέσεις, δεν δείχνει να εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη διασπορά του κορονοϊού.

Τα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενα σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η επιτήρηση των χώρων από τους εκπαιδευτικούς, περιορίζει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τους κινδύνους, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας υπέρ της επαναλειτουργίας τους είναι το γεγονός ότι οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου δεν χρειάζονται συνοδό κατά τη μετακίνησή τους προς και από το σχολείο.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα θα συνοδευτεί με την ανάγκη τήρησης πρωτοκόλλων, δηλαδή δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση του κορωνοϊού, μέτρα για τα διαλείμματα, ενδεχομένως διαφορετικές ώρες προσέλευσης των μαθητών, κ.ό.κ.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν πάντως την εμπειρία από τη λειτουργία των σχολείων πριν από το δεύτερο lockdown για να δουν τι πήγε λάθος και ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν, ώστε το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, να γίνει με τις όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

liberal.gr