Εντονη ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά φυματίωσης που σημειώνονται, πλέον, σε σταθερή βάση σε όλη τη Θεσσαλία και υπολογίζονται σε 80 περίπου ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονται στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η συγκεκριμένη ασθένεια «συντηρείται» από την κρίση, και όσο παρατείνεται η περίοδος της ύφεσης, τα περιστατικά συνεχίζουν να υφίστανται.
Η επάνοδος της φυματίωσης στο προσκήνιο σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της κρίσης, από το 2010, και δυστυχώς συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον.
«Σταθερά» χαρακτηρίζει τα περιστατικά ασθενών με φυματίωση ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι περισσότεροι είναι Ελληνες, με ηλικίες αιχμής τους νέους κάτω των 30, και τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.
Οι νέοι που εμφανίζουν τη νόσο, εργάζονται κατά κανόνα πολλές ώρες ημερησίως, καταπονούνται, μειώνεται η άμυνα του οργανισμού και είτε αναζωπυρώνεται το πρόβλημα είτε παρουσιάζεται λόγω των δύσκολων συνθηκών της καθημερινής διαβίωσης, οι οποίες είναι απόρροια της κρίσης.
Στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, αντίστοιχα, η νόσος εμφανίζεται καθώς μειώνεται η άμυνα του οργανισμού, δεν διατρέφονται σωστά, δεν έχουν ενδεχομένως την ανάλογη φροντίδα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στην καθημερινότητά τους.
«Η φυματίωση είναι δείκτης της οικονομικής κατάστασης. Αυτό το ξέρουμε. Όταν έχουμε πολέμους έχουμε φυματίωση. Όταν έχουμε μετανάστευση, έχουμε φυματίωση. Όταν έχουμε οικονομική κρίση, έχουμε φυματίωση. Οι συνέπειες της κρίσης είναι οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, διότι το μικρόβιο υπάρχει και η ασθένεια εμφανίζεται όταν ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού», επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, υφίσταται, και σύμφωνα με τις ιατρικές προβλέψεις, όσο υπάρχει η κρίση θα παρατείνεται. «Είναι διεθνής πραγματικότητα και το γνωρίζουμε τα εκατό τελευταία χρόνια» τονίζει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι, ευτυχώς, χαμηλά και οι απώλειες υπολογίζονται σε έναν ασθενή ετησίως.
«Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, αλλά το ανησυχητικό στοιχείο είναι η κρίση», επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος εξηγεί ότι πολλοί εργάζονται σε δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, ταλαιπωρούνται, δεν διατρέφονται σωστά, δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους και εκτίθενται, κατά συνέπεια, στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Οι συμβουλές που απευθύνει κλείνοντας, είναι να δίνεται η δέουσα βαρύτητα στον προληπτικό έλεγχο και κυρίως να ζητείται η συνδρομή του ιατρού όταν παρατηρείται απώλεια βάρους, βήχας και αιμόπτυση.
Εφ. Ταχυδρόμος (Γλυκερία Υδραίου)